Artykuł napisany przez 7:31 pm Odżywianie, Witaminy i Suplementy

Statystyki dotyczące tłuszczu w diecie w 2024 r. | Zaskakujące fakty i dane

Prowadząc badania, możemy zostać wprowadzeni w błąd przez nasze nieświadome uprzedzenia. Wiele osób jest zaprogramowanych, aby zakładać, że wszystkie tłuszcze są złe lub że ich ograniczenie lub wyeliminowanie może być dobre. W rzeczywistości wielu Amerykanów bardziej koncentruje się na tłuszczach w swojej diecie niż na cukrze. Jednak jak pokazują nasze badania, tłuszcz może nie być tak szkodliwy, jak wcześniej sądzono; a wyeliminowanie go z naszej diety może nie być tak dobre. Więcej informacji na temat diety i zdrowia można znaleźć na naszej stronie głównej Statystyki żywieniowe.

  • 70-75% diety osób dorosłych zawiera ponad 10% tłuszczów nasyconych. [1]

  • CDC stwierdza, że całkowita dzienna dawka kalorii dla przeciętnego mężczyzny wynosi 35,6% tłuszczu, a dla kobiet 36,1%.

  • Jednak w ankietach ludzie odpowiadają inaczej, a 47% twierdzi, że unika tłuszczu w swojej diecie [2]. [2]

  • Inny zestaw liczb określa średnią krajową na 11-12% spożycia kalorii z tłuszczu; to łączy wszystkie spożycie [3]. [3]

Wpływ tłuszczu

Nie wszystkie tłuszcze są sobie równe i chociaż wielu ekspertów ds. zdrowia wydaje się zmieniać swoje opinie w czasie, surowe liczby dotyczą wielu rodzajów tłuszczu.

  • Wyższa zawartość tłuszczów nasyconych wiąże się z niższym ryzykiem udaru mózgu;
  • Nie są związane z ryzykiem chorób serca. [4]
  • 8-letnie badanie wykazało „brak korzyści z diety niskotłuszczowej”.
  • Spożycie tłuszczu jest jednak nadal ściśle związane z cholesterolem, ponieważ żywność zawierająca jeden z nich zazwyczaj zawiera drugi:
    • Cholesterol jest powiązany z wyższymi wskaźnikami śmiertelności. [5]
    • 32% dorosłych ma wysoki poziom cholesterolu. [6]

Pomimo kontrowersji dotyczących tłuszczu całkowitego i tłuszczów nasyconych, pojawił się jeden wspólny wróg: tłuszcze trans.

Tłuszcze trans mogą stanowić nawet 3% amerykańskiej diety. A tłuszcze trans zabijają. Wśród 1 572 zgonów w badaniu przeprowadzonym na 18 513 osobach: [7]

  • Współczynnik zgonów wzrastał z każdym kwintylem spożycia tłuszczów trans.
  • 39% wzrost zachorowań na cukrzycę typu II.
  • Zwiększone ryzyko raka piersi u kobiet.
  • Zwiększone ryzyko raka prostaty u mężczyzn.

W przeciwieństwie do tłuszczów trans, kwasy omega-3 okazały się potencjalnie ogromnym pozytywnym czynnikiem wpływającym na kondycję i zdrowie:

Dorośli powinni spożywać od 1,1 do 1,6 grama kwasów Omega-3 dziennie. [8]

Korzyści mogą obejmować:

  • Zmniejszony atak serca i udar mózgu. [9]
  • Obniżony poziom trójglicerydów.
  • Złagodzenie zapalenia stawów. [10]

Źródła tłuszczu

Najczęstszymi źródłami tłuszczów nasyconych w diecie są:

Delikatesy

Burgery/Hot dogi

Tacos

Burrito

Grillowany ser

Gotowe dania (nawet z ziarnami jako głównym składnikiem):

Tłuszcze trans, największy czynnik ryzyka w kategorii Tłuszcze, można znaleźć w:

  • komercyjnych wypiekach, takich jak ciasta, ciasteczka i torty
  • Skracanie
  • Popcorn z mikrofalówki
  • Ciastach chłodzonych, takich jak herbatniki i bułki
  • Smażone potrawy, w tym frytki, pączki i smażony kurczak
  • Bezmleczna śmietanka do kawy
  • Margaryna w sztyfcie [11]

Dobre źródła kwasów Omega-3: [12]

  • Olej lniany
  • Nasiona chia
  • Orzechy włoskie
  • Olej sojowy
  • Okoń morski

Odniesienia

Ludzie również czytają…

Ostatnie artykuły

Sam jest pasjonatem zdrowia i fitnessu, który od ponad 10 lat interesuje się suplementami, fitnessem i wellness. Jest założycielem Urodowa Fit Maniaczka – serwisu poświęconego zdrowiu i kondycji. Marka wellness i ukończyła wiele certyfikatów fitness, w tym certyfikaty treningu osobistego i żywienia. Sam pracuje jako trener personalny od trzech lat i jest oddany pomaganiu swoim klientom w osiąganiu ich celów fitness i prowadzeniu zdrowszego stylu życia. Wierzy, że zdrowy styl życia ma kluczowe znaczenie dla szczęśliwego i satysfakcjonującego życia i jest zaangażowany w dzielenie się swoją wiedzą i pasją z innymi.

(Visited 11 times, 1 visits today)
Close