Amerykanie mają złożony związek z cukrem. Jak zauważono na naszej głównej stronie ze statystykami dotyczącymi odżywiania, od lat 70. w społeczeństwie panuje moda na niską zawartość tłuszczu, ale dopiero teraz zaczynamy dostrzegać związek między cukrem a otyłością.
- Amerykanie spożywają 20 łyżeczek lub 100 gramów cukru każdego dnia. [1]
- Tymczasem 50 gramów dziennie (10 łyżeczek) to zalecenie dotyczące zdrowego trybu życia (w oparciu o dietę 2000 kalorii) [2]. [2]
- Celem jest 10% lub mniej całkowitej diety.
- American Heart Association zaleca jednak zaledwie 45 gramów cukru dla mężczyzn i 30 dla kobiet.
- Inne szacunki wskazują, że spożycie cukru w USA jest o 300% wyższe niż zdrowy poziom [3]. [3]
Konsumpcja w czasie mówi nam nieco bardziej zniuansowaną historię:
- 110 gramów dziennie na osobę w 1999 roku.
- Spadło do 92,5 grama dziennie w 2016 roku.
- Cukier rafinowany spadł z 59 g/d w 1970 roku do 35 g/d w 1986 roku.
- Jednak spożycie wysokofruktozowego syropu kukurydzianego (HFCS) wzrosło z 1 g/dobę w 1970 r. do 37,5 g/dobę w 1999 r., z nawiązką kompensując skutki zmniejszenia spożycia cukru rafinowanego.
- HFCS ustabilizował się na poziomie 24 g/dzień w 2016 r., a cukier rafinowany wzrósł z powrotem do 40,5 g/dzień w tym samym roku[4]. [4]
Porównanie tych danych z ankietami Gallupa [5] może ujawnić interesujące pomyłki – i sprzeczności:
- 60% osób twierdzi, że unika zwykłych napojów gazowanych.
-
50% twierdzi, że ogólnie unika cukru.
Wpływ cukru
- Jedno z badań cytowanych przez Johns Hopkins mówi, że dieta o wysokiej zawartości cukru prowadzi do 38% większego ryzyka chorób serca.
- Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy i otyłość odnotowują równoległy wzrost od lat 70-tych XX wieku[6]. [6]
- Podobnie, niższe wskaźniki spożycia cukru w latach 90. i na początku XXI wieku zbiegły się ze spowolnieniem występowania otyłości.
- Badanie po badaniu udowodniło związek między cukrem a otyłością, zarówno w chemii molekularnej, jak i w badaniach klinicznych[7]. [7]
- 34-letnie badanie wykazało, że picie 2 słodkich napojów dziennie zwiększa ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia i raka.
Powszechna zawartość cukru
- 58% dziennej dawki cukru w 12 uncjowej słodzonej herbacie (29 g, 115 kalorii).
- 74% w napoju gazowanym (37 g i 157 kalorii).
- 86% w 12 uncjowej lemoniadzie (43 g, 170 kalorii).
- I aż 118% dziennej dawki cukru w napoju owocowym. To na podstawie 59 gramów dodanego cukru i 240 kalorii.
- 30% dziennego spożycia cukru pochodzi z deserów, przekąsek i płatków śniadaniowych.
Odniesienia
Ludzie również czytają…
Ostatnie artykuły
Sam jest pasjonatem zdrowia i fitnessu, który od ponad 10 lat interesuje się suplementami, fitnessem i dobrym samopoczuciem. Jest założycielem Urodowa Fit Maniaczka – marki zajmującej się zdrowiem i odnową biologiczną oraz posiada wiele certyfikatów fitness, w tym certyfikaty treningu osobistego i żywienia. Sam pracuje jako trener personalny od trzech lat i jest oddany pomaganiu swoim klientom w osiąganiu ich celów fitness i prowadzeniu zdrowszego stylu życia. Wierzy, że zdrowy styl życia ma kluczowe znaczenie dla szczęśliwego i satysfakcjonującego życia i jest zaangażowany w dzielenie się swoją wiedzą i pasją z innymi.