Prowadząc badania, możemy zostać wprowadzeni w błąd przez nasze nieświadome uprzedzenia. Wiele osób jest zaprogramowanych, aby zakładać, że wszystkie tłuszcze są złe lub że ich ograniczenie lub wyeliminowanie może być dobre. W rzeczywistości wielu Amerykanów bardziej koncentruje się na tłuszczach w swojej diecie niż na cukrze. Jednak jak pokazują nasze badania, tłuszcz może nie być tak szkodliwy, jak wcześniej sądzono; a wyeliminowanie go z naszej diety może nie być tak dobre. Więcej informacji na temat diety i zdrowia można znaleźć na naszej stronie głównej Statystyki żywieniowe.
-
70-75% diety osób dorosłych zawiera ponad 10% tłuszczów nasyconych. [1]
-
CDC stwierdza, że całkowita dzienna dawka kalorii dla przeciętnego mężczyzny wynosi 35,6% tłuszczu, a dla kobiet 36,1%.
-
Jednak w ankietach ludzie odpowiadają inaczej, a 47% twierdzi, że unika tłuszczu w swojej diecie [2]. [2]
-
Inny zestaw liczb określa średnią krajową na 11-12% spożycia kalorii z tłuszczu; to łączy wszystkie spożycie [3]. [3]
Wpływ tłuszczu
Nie wszystkie tłuszcze są sobie równe i chociaż wielu ekspertów ds. zdrowia wydaje się zmieniać swoje opinie w czasie, surowe liczby dotyczą wielu rodzajów tłuszczu.
- Wyższa zawartość tłuszczów nasyconych wiąże się z niższym ryzykiem udaru mózgu;
- Nie są związane z ryzykiem chorób serca. [4]
- 8-letnie badanie wykazało „brak korzyści z diety niskotłuszczowej”.
- Spożycie tłuszczu jest jednak nadal ściśle związane z cholesterolem, ponieważ żywność zawierająca jeden z nich zazwyczaj zawiera drugi:
- Cholesterol jest powiązany z wyższymi wskaźnikami śmiertelności. [5]
- 32% dorosłych ma wysoki poziom cholesterolu. [6]
Pomimo kontrowersji dotyczących tłuszczu całkowitego i tłuszczów nasyconych, pojawił się jeden wspólny wróg: tłuszcze trans.
Tłuszcze trans mogą stanowić nawet 3% amerykańskiej diety. A tłuszcze trans zabijają. Wśród 1 572 zgonów w badaniu przeprowadzonym na 18 513 osobach: [7]
- Współczynnik zgonów wzrastał z każdym kwintylem spożycia tłuszczów trans.
- 39% wzrost zachorowań na cukrzycę typu II.
- Zwiększone ryzyko raka piersi u kobiet.
- Zwiększone ryzyko raka prostaty u mężczyzn.
W przeciwieństwie do tłuszczów trans, kwasy omega-3 okazały się potencjalnie ogromnym pozytywnym czynnikiem wpływającym na kondycję i zdrowie:
Dorośli powinni spożywać od 1,1 do 1,6 grama kwasów Omega-3 dziennie. [8]
Korzyści mogą obejmować:
- Zmniejszony atak serca i udar mózgu. [9]
- Obniżony poziom trójglicerydów.
- Złagodzenie zapalenia stawów. [10]
Źródła tłuszczu
Najczęstszymi źródłami tłuszczów nasyconych w diecie są:
Delikatesy
Burgery/Hot dogi
Tacos
Burrito
Grillowany ser
Gotowe dania (nawet z ziarnami jako głównym składnikiem):
Tłuszcze trans, największy czynnik ryzyka w kategorii Tłuszcze, można znaleźć w:
- komercyjnych wypiekach, takich jak ciasta, ciasteczka i torty
- Skracanie
- Popcorn z mikrofalówki
- Ciastach chłodzonych, takich jak herbatniki i bułki
- Smażone potrawy, w tym frytki, pączki i smażony kurczak
- Bezmleczna śmietanka do kawy
- Margaryna w sztyfcie [11]
Dobre źródła kwasów Omega-3: [12]
- Olej lniany
- Nasiona chia
- Orzechy włoskie
- Olej sojowy
- Okoń morski
Odniesienia
Ludzie również czytają…
Ostatnie artykuły
Sam jest pasjonatem zdrowia i fitnessu, który od ponad 10 lat interesuje się suplementami, fitnessem i wellness. Jest założycielem Urodowa Fit Maniaczka – serwisu poświęconego zdrowiu i kondycji. Marka wellness i ukończyła wiele certyfikatów fitness, w tym certyfikaty treningu osobistego i żywienia. Sam pracuje jako trener personalny od trzech lat i jest oddany pomaganiu swoim klientom w osiąganiu ich celów fitness i prowadzeniu zdrowszego stylu życia. Wierzy, że zdrowy styl życia ma kluczowe znaczenie dla szczęśliwego i satysfakcjonującego życia i jest zaangażowany w dzielenie się swoją wiedzą i pasją z innymi.