Artykuł napisany przez 12:39 am Odżywianie, Witaminy i Suplementy

Korzyści z glukomannanu | Nowość na 2023 r.

Glukomannan to ciężko brzmiące słowo dla czegoś, co od wieków jest podstawowym składnikiem kuchni azjatyckiej. Glukomannan, będący pochodną korzenia Konjac, jest rozpuszczalnym błonnikiem pochodzącym z tej rośliny. (Nierozpuszczalna część nazywa się Galactamanan, jeśli jesteś ciekawy).

Ale czytelnicy Urodowej Fit Maniaczki prawdopodobnie rozpoznają glukomannan jako kluczowy składnik większości wysoce skutecznych spalaczy tłuszczu. Ale czy w tym włóknistym związku może być coś więcej? Okazuje się, że odpowiedź brzmi „Tak!”. Nauka i korzyści stojące za tą ciekawą rośliną to znacznie więcej, a my je teraz zbadamy.

Szybkie hity

  • Glukomannan w korzeniu Konjac jest odpowiedzialny za jego zastosowanie we wszystkim, od japońskiego makaronu po galaretowate cukierki.

  • Ponieważ jest rozpuszczalny w wodzie, doskonale hamuje apetyt.

  • Oprócz pomocy w kontrolowaniu głodu, glukomannan może pomóc w leczeniu cholesterolu, zaparć, a nawet może być stosowany do zagęszczania żywności, pomagając porzucić gluten.

  • Z glukomannanem wiąże się pewne ryzyko zadławienia, dlatego należy zawsze monitorować jego stosowanie u dzieci i osób starszych.

Konjac i jego błonnik

Korzeń Konjac można przygotować w postaci mąki lub pokroić w makaron prosto z błonnika. W kuchni japońskiej znany jest jako konnyaku i być może widziałeś go w lokalnym sklepie spożywczym lub azjatyckim sklepie spożywczym.

Korzeń Konjac został również wykorzystany w nowoczesnej produkcji, aby naśladować działanie żelatyny (która jest wytwarzana z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego). Omówimy to później, ale na razie wystarczy wiedzieć, że chociaż Konjac może być nowością dla zachodnich konsumentów, to w żadnym wypadku nie jest to nowy produkt spożywczy.

Glukomannan

Błonnik z Konjac został zidentyfikowany jako dodatek do żywności od dziesięcioleci, a ostatnio został zbadany do celów dietetycznych. Być może widziałeś go w najlepiej ocenianych produktach, takich jak Leanbean, i nie bez powodu. W postaci proszku zawiera on prawie 100% błonnika, co czyni go jednym z najskuteczniejszych suplementów diety. Przyjrzyjmy się teraz, jakie konkretne korzyści zapewnia błonnik.

Błonnik pokarmowy

Lekarze od dziesięcioleci powtarzają nam, że spożywanie większej ilości błonnika może być największym czynnikiem decydującym o tym, czy jesteśmy zdrowi od wewnątrz. Błonnik sam w sobie może zapewnić nam „regularność”, jak zobaczymy poniżej, ale korzyści płynące z uzyskania 100% błonnika wykraczają daleko poza toaletę.

Czasami najłatwiejsze podejście patrzy nam prosto w twarz. Miliony z nas próbowały skomplikowanych i popularnych diet i poniosły porażkę, częściowo ze względu na to, jak trudno jest przestrzegać złożonych schematów – zwłaszcza gdy w grę wchodzą nasze żołądki. Jedno z badań wykazało, że zwykłe zwiększenie ilości błonnika miało prawie taki sam wpływ na utratę wagi, jak przestrzeganie całej diety American Heart Association.

Inne badanie wykazało, że wspólną cechą najbardziej skutecznych metod odchudzania było spożywanie błonnika. Okazuje się, że glukomannan może być najskuteczniejszym błonnikiem w odchudzaniu. W jednym z badań porównano glukomannan z dwoma innymi suplementami błonnika, a grupa przyjmująca glukomannan straciła najwięcej na wadze.

Jednym z pierwszych sposobów, w jaki błonnik taki jak glukomannan pomaga nam w odchudzaniu, jest kontrolowanie apetytu. Zwykle jemy, ponieważ żołądek wysyła sygnały do naszego mózgu, że jest pusty. Sygnały te mogą być trudne do zignorowania, ponieważ są jednymi z najsilniejszych w naszym ciele, wyzwalając pełną gamę reakcji emocjonalnych.

Glukomannan może opóźniać te sygnały poprzez pęcznienie w naszych żołądkach, pomagając nam czuć się pełniej wcześniej po posiłku i dłużej po nim, co czyni go bezpiecznym środkiem tłumiącym apetyt, który działa z pokarmami, które już jemy.

Co więcej, okazuje się, że glukomannan bezpośrednio zakłóca działanie greliny, hormonu „głodu”. Oznacza to, że oprócz tego, że pomaga nam poczuć się pełniej, dosłownie mówi naszemu ciału, aby przestało jeść.

Czy nie byłoby miło, gdybyśmy mogli zjeść normalną ilość tłuszczu, którą zawsze spożywamy, a następnie coś przeszło przez nasz przewód pokarmowy i posprzątało wszystko za nas? Okazuje się, że prawie dokładnie to robi błonnik. Zgodnie z analizą laboratoryjną tysięcy próbek, błonnik w rzeczywistości sprawia, że tłuszcz jest mniej strawny, więc w rzeczywistości przepuszczamy go dalej.

Dodatek do żywności

Biorąc pod uwagę wszystkie korzyści zdrowotne glukomannanu, można pokusić się o myślenie o nim wyłącznie jako o suplemencie. Należy jednak pamiętać, że glukomannan jest częścią zwykłej żywności. Oznacza to, że „korzyści” glukomannanu rozciągają się poza ciało i do kuchni.

Oznacza to, że wszystkie pozytywne efekty zdrowotne związane z glukomannanem można uzyskać w prosty sposób. Poniżej znajdują się gotowe do użycia zastosowania proszku Konjac, które mogą zapewnić wszystkie korzyści płynące z glukomannanu:

Makaron

Gotowe do spożycia, zaraz po wyjęciu z opakowania lub można spróbować zrobić własne z całego korzenia Konjac.

Zagęszczacze

W prawie każdym przepisie, który wymaga środka zagęszczającego, można użyć proszku Konjac lub glukomannanu. Jest bezsmakowy i bezbarwny, więc nie będzie przeszkadzał w słodkich lub pikantnych przepisach.

Cukierki

Jeśli masz ochotę na więcej przygód, możesz spróbować użyć proszku Glucomannan do przygotowania własnych cukierków. Działa on bardzo podobnie do sproszkowanej żelatyny.

Efekty uboczne

Żadna rzecz na tym świecie nie jest idealna i dotyczy to również glukomannanu. Ze względu na jego niesamowite właściwości zagęszczające, zdarzały się przypadki zadławienia, zwłaszcza w przypadku cukierków importowanych z Azji do krajów takich jak Ameryka i Kanada. W rzeczywistości, z powodu zgonów spowodowanych tym zagrożeniem, cukierki te zostały zakazane w USA.

Inną kwestią, na którą należy uważać, jest ryzyko zaparć. Było kilka przypadków (indywidualnych pacjentów, nie występujących w badaniach laboratoryjnych), w których ktoś zażył zbyt dużo glukomannanu lub zjadł zbyt dużo makaronu konnyaku i musiał szukać pomocy medycznej z powodu zaparć.

Prawie każdemu przypadkowi zakrztuszenia i zaparcia można zapobiec poprzez odpowiednie spożycie wody. Ponieważ glukomannan jest rozpuszczalny w wodzie (całkowicie rozpuszcza się w wodzie), picie większej ilości wody może wypłukać go z organizmu.

Przemyślenia końcowe

Podczas gdy wiele źródeł rządowych powoli zachęca do stosowania glukomannanu, uważam, że badania potwierdzające jego skuteczność są hermetyczne. Chociaż nie jest to lekarstwo na utratę wagi lub apetytu, może być skuteczny dla osób, które są również zaangażowane w reżim odżywiania i ćwiczeń.

Tak długo, jak jesteś ostrożny, jak go używasz lub jesz, może być świetnym dodatkiem do każdej diety, a w formie suplementu może nadać nowy wymiar twojej rutynie.

(Visited 19 times, 1 visits today)
Close