Witamina B6 jest obecna w wielu produktach spożywczych. Ma dziesiątki korzyści zdrowotnych, takich jak metabolizm, układ odpornościowy i rozwój poznawczy. Nie każdy otrzymuje odpowiednią ilość witaminy B6 z pożywienia. Stąd dostępność suplementów witaminy B6. Jest to również popularny składnik różnego rodzaju suplementów – od spalaczy tłuszczu po boostery testosteronu.
Jak w przypadku każdego suplementu, ważną kwestią jest ryzyko wystąpienia działań niepożądanych. Tak więc zbadanie, czy witamina B6 może powodować wysokie ciśnienie krwi (zwane również nadciśnieniem) ma kluczowe znaczenie. Przyjrzymy się badaniom, aby zobaczyć, co mówią.
Kluczowe punkty
-
Witamina B6 przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym metabolizmu, odporności i zdrowia poznawczego.
-
Według aktualnych badań, witamina B6 nie powoduje wysokiego ciśnienia krwi.
-
Badania pokazują, że niedobór witaminy B6 ma w rzeczywistości silny związek z ryzykiem wysokiego ciśnienia krwi.
Czym jest witamina B6?
Witamina B6 (zwana również pirydoksyną) jest rozpuszczalną w wodzie witaminą B-kompleksową, której organizm potrzebuje do wielu funkcji. Należą do nich
- Wspieranie metabolizmu
- Synteza czerwonych krwinek
- Zdrowie mózgu
- Nastrój
Organizm nie wytwarza własnej witaminy B6, dlatego należy ją pozyskiwać z pożywienia. Pokarmy bogate w witaminę B6 to
-
Mięso
- Rośliny strączkowe
- Pełne ziarna
- Orzechy
W niektórych przypadkach ilość dostępnej żywności może nie być wystarczająca do zaspokojenia potrzeb danej osoby. Może to wynikać z różnych przyczyn, takich jak ciąża, stan zdrowia i dostępność żywności. W takim przypadku konieczna może być suplementacja.
Badania naukowe dotyczące witaminy B6 powodującej wysokie ciśnienie krwi
Wiele badań na zwierzętach i ludziach zbadało wpływ witaminy B6 na wysokie ciśnienie krwi. Wnioski wydają się być dość spójne.
- Weźmy na przykład badanie opublikowane w Journal of Hypertension w 1996 roku, w którym zbadano wpływ spożycia witaminy B6 na szczury doświadczające różnych modeli wysokiego ciśnienia krwi. W prawie wszystkich modelach suplementacja witaminą B6 obniżyła wysokie ciśnienie krwi, podczas gdy jej usunięcie spowodowało jego powrót.
- W 1995 roku w badaniu klinicznym opublikowanym w czasopiśmie Drug Research zbadano wpływ witaminy B6 na osoby, u których zdiagnozowano wysokie ciśnienie krwi. Okazało się, że witamina B6 znacząco obniżyła ciśnienie krwi.
- Wyniki te zostały poparte dużym przeglądem opublikowanym w czasopiśmie Nutrition Research w 2023 roku. W ocenie dziesiątek tysięcy dorosłych Amerykanów stwierdzono silną korelację między zmniejszonym spożyciem witamin B6, B9 i B12 a wysokim ciśnieniem krwi. Trend był liniowy, a zwiększone spożycie witaminy B6 (a także B9 i B2) wiązało się z mniejszą częstością występowania nadciśnienia.
Przegląd ten jest prawdopodobnie najbardziej znaczący, biorąc pod uwagę jego skalę i jest tak dobrym dowodem na to, jak witamina B6 wpływa na ciśnienie krwi. Biorąc jednak pod uwagę, że badano w nim wpływ trzech witamin z grupy B, można by się zastanawiać, czy być może efekt ten można przypisać witaminom B9 i B12, a nie B6.
Na szczęście inne duże badanie obejmujące tysiące dorosłych Chińczyków i opublikowane w czasopiśmie Archives of Medical Research w 2017 roku dostarcza jeszcze jaśniejszego obrazu. Wykazało ono, że wysokie spożycie witaminy B6 wiązało się z niższym ryzykiem wysokiego ciśnienia krwi. Badanie nie wykazało podobnego związku w przypadku witamin B9 i B12, mimo że jej niedobór był powszechny wśród osób z wysokim ciśnieniem krwi.
Można więc śmiało powiedzieć, że witamina B6 nie powoduje wysokiego ciśnienia krwi. Istnieją przekonujące dowody na to, że w rzeczywistości obniża ona/normalizuje ciśnienie krwi.
Względy bezpieczeństwa i zalecane dawkowanie
Witamina B6 jest obecna w wielu produktach spożywczych. Samo to jest dowodem na to, że ryzyko wystąpienia skutków ubocznych jest bardzo niskie, o ile jest przyjmowana w zalecanych bezpiecznych dawkach.
W zależności od wieku i płci wynosi ona od 1,3 mg do 1,7 mg dziennie. Wśród kobiet w ciąży i karmiących piersią idealne spożycie wynosi od 1,9 mg do 2,0 mg dziennie.
Witamina B6 w ekstremalnie wysokich dawkach (1000 mg) wiąże się z ryzykiem drętwienia, bólu i uszkodzenia nerwów w dłoniach i stopach. Nie zaobserwowano żadnych działań niepożądanych przy dawkach 200 mg dziennie. Tolerowana górna granica bezpieczeństwa wynosi nie więcej niż 100 mg dziennie.
Wnioski
Obecne badania pokazują, że witamina B6 nie powoduje wysokiego ciśnienia krwi. Zamiast tego, niedobór witaminy B6 jest ściśle powiązany z nadciśnieniem. Mimo to ważne jest, aby przestrzegać zalecanych dawek, aby zmaksymalizować korzyści.
Najlepiej byłoby, gdyby witamina B6 pochodziła z posiłków. Nie zawsze jest to jednak możliwe, więc konieczne może być stosowanie suplementów witaminy B6. Podczas gdy suplementy witaminy B6 są dostępne bez recepty, należy wcześniej porozmawiać z lekarzem. Jeśli wystąpią jakiekolwiek działania niepożądane, należy natychmiast przerwać ich stosowanie.