A co, jeśli powiem ci, że gotowanie może faktycznie zmniejszyć stres?
A gdybym tak postawił tezę, że gotowanie z dziećmi jest świetną czynnością redukującą stres?
Wielu rodziców (i innych ludzi, którzy jedzą) uważa gotowanie za bardzo stresujące. Jeśli sama czynność gotowania – siekanie, smażenie, przygotowywanie obiadu na czas – nie jest wystarczająco stresująca, to jest jeszcze fakt, że prawdziwe gotowanie obejmuje planowanie, zakupy spożywcze, wydatki, zarządzanie tym, co jest w lodówce, a czasem nawet radzenie sobie z kłótliwymi zjadaczami przy stole.
Uff!
Ludzie w moich społecznościach w Kitchen Stewardship i Kids Cook Real Food identyfikują wiele powodów, dla których gotowanie ich stresuje:
- Przytłoczenie: ponieważ za każdym razem, gdy kończysz obiad, zbliża się kolejny posiłek.
- Frustracja związana z jedzeniem: „Chcę tylko, żeby moja rodzina jadła to, co przygotuję” – mówi wielu rodziców. Słyszę nutę rozpaczy i frustracji, nawet w ich pisaniu!
- Sprzeczne informacje: Wielu z nas pragnie zdrowo się odżywiać, ale okazuje się, że jest to nie tylko trudne, ale także mylące. Co powinniśmy jeść, aby było to zdrowe i nas nie zabiło? Wszyscy wydają się nie zgadzać…
Moją misją od 2009 roku jest pomaganie rodzinom zachować zdrowie bez popadania w szaleństwo.
Kitchen Stewardship pomogło tysiącom przytłoczonych kobiet (i mężczyzn) przekopać się przez badania, aby dowiedzieć się, co jest dla nich zdrowe, a co nie. Ponadto uczę, jak oszczędzać czas i pieniądze w kuchni.
Dziś jednak porozmawiajmy o mojej innej pasji: uczeniu dzieci gotowania.
Od 2016 roku Kids Cook Real Food przeprowadziło ponad 20 000 rodzin członkowskich i ponad 100 000 dzieci przez podstawowe umiejętności w kuchni. W większości przypadków ich rodzice na początku czują się nieco zestresowani całą sytuacją. Ale-
Nigdy nie kończą w ten sposób, ponieważ gotowanie – z dziećmi – naprawdę jest sposobem na zmniejszenie stresu.
Gotowanie otwiera drzwi dla kreatywności
My, którzy wiemy o stresie i mózgu, rozumiemy, że kiedy odczuwamy stres i jesteśmy w stanie walki, ucieczki lub zamrożenia, utknęliśmy w naszym „jaszczurczym mózgu”. Nie jesteśmy w stanie uzyskać dostępu do naszego myślenia na wyższym poziomie.
Najczęściej używa się pracy z oddechem, aby uspokoić mózg i otworzyć wyższe poziomy, ale są też inne opcje. Praca z rękami i robienie czegoś aktywnego jest wystarczająco uspokajające, aby otworzyć część mózgu, która opowiada historie. Te historie rozlewają się w kuchni i tworzą więzi między osobami pracującymi razem. Połączenia te stają się głębokimi więziami, które nie tylko uspokajają głupi mózg jaszczurki w danym momencie, ale także budują warstwy ochrony przed depresją, lękiem, a dla nastolatków nadużywaniem substancji i tendencjami samobójczymi. [Źródło: https://www.washingtonpost.com/posteverything/wp/2015/01/12/the-most-important-thing-you-can-do-with-your-kids-eat-dinner-with-them/]
Akt tworzenia czegoś własnymi rękami, a zwłaszcza gdy możemy wnieść coś artystycznego do naszej kreatywności, naprawdę czyni nas ludźmi. W rzeczywistości mój nastoletni syn Paul przyznał, że siekanie warzyw jest dla niego „terapeutyczne”. Wyobraź sobie terapię w kuchni podczas robienia czegoś tak praktycznego i produktywnego jak przygotowywanie obiadu!
Kreatywność, historie i terapia nożem to dobry początek. Ale co z małymi dziećmi, któreKto jeszcze nie używa ostrych noży?
Integracja sensoryczna reguluje duże emocje (w kuchni)
Czy wiesz, że jedzenie jest jedną z dwóch czynności wykonywanych przez człowieka, które wykorzystują wszystkie osiem zmysłów?
Oznacza to po pierwsze, że jedzenie jest niezwykle trudnym zadaniem, które może wiązać się z dużym stresem dla dzieci i rodzin. Oznacza to również, że kiedy jemy, integrujemy wszystkie nasze zmysły. Kiedy gotujemy, nie używamy aż tylu zmysłów, ale jest to świetny prekursor – szczególnie dla dzieci, które jedzą wybiórczo lub obawiają się nowych potraw.
Zaangażowanie w przygotowywanie potraw pozwala dzieciom doświadczyć tekstury, zapachów, a nawet dźwięków ich jedzenia. Mogą obserwować, jak cebula przechodzi od brązowego, papierowego, okrągłego przedmiotu do małych białych kawałków o aromacie, który pali oczy, do skwierczącej, półprzezroczystej lub nawet karmelizowanej gotowanej cebuli – która teraz wniesie cały smak świata do naszej zupy, zapiekanki lub warzywnego haszyszu!
Integracja sensoryczna to kolejny sposób na zrównoważenie pracy mózgu – prawej i lewej strony, góry i dołu. Za każdym razem, gdy możemy to osiągnąć dla naszych dzieci, pomagamy im budować umiejętności, które pozwolą im regulować duże emocje!
Kiedy pracujemy razem z naszymi dziećmi w kuchni, my dorośli odnosimy te same korzyści. Cóż za piękna rzecz!
Budowanie silnych więzi z rodziną podczas gotowania
Wiem, że wielu rodziców może nie być jeszcze przekonanych, że chcą zaprosić piątkę swoich dzieci do kuchni na raz i postrzegają to jako ulgę w stresie, a nie przyczynę.
Ale pamiętaj: w rodzicielstwie nie chodzi o nasze krótkoterminowe uczucia.
Rodzicielstwo to długa gra, trwająca 18 lat i dłużej. Musimy myśleć i planować z myślą o końcu. Musimy postrzegać gotowanie z dziećmi jako okazję:
- okazja do kreatywności – razem
- możliwość integracji sensorycznej – razem
- i naprawdę, możliwość BYCIA… razem.
Rozmawialiśmy już o tym, jak silne więzi w rodzinie budują czynniki ochronne dla naszych dzieci.
Nie ma nic, co sprawia, że czuję się lepiej lub bardziej doceniony jako rodzic, niż świadomość, że przygotowuję moje dzieci na długoterminowy sukces i chronię je przed najgorszymi tragediami, które mogą spotkać naszą młodzież i nastolatków.
Kiedy gotujemy razem jako rodzina, kończymy na rozmowie, tak, ale nawet więcej niż to, jest więź utworzona przez wspólną pracę. Wspólna praca nad osiągnięciem wspólnego celu jednoczy ludzi, a możliwość świętowania osiągnięcia tego celu poprzez zjedzenie rodzinnego obiadu jest prawdziwą wisienką na torcie.
Te rodzinne obiady są okazją do rozmowy, empatii, śmiechu i nawiązywania więzi. Jeśli wiesz cokolwiek o stresie i niepokoju, wiesz, że jest to bardzo solidna lista czynników ochronnych.
Czy będziesz gotować z dziećmi… aby zmniejszyć stres?
Pytanie brzmi: czy jesteś gotowy zaprosić swoje dzieci do kuchni? Czy uważasz, że zwiększy to lub zmniejszy Twój stres?
Odpowiedź zależy od tego, jak kształtujemy nasze doświadczenia. Mam nadzieję, że dzięki wiedzy i zachętom, którymi się dziś z tobą podzieliłem, będziesz mógł spojrzeć na gotowanie z dziećmi zarówno jako inwestycję w ich przyszłość, jak i inwestycję w waszą relację w każdej chwili.
Delektuj się tymi chwilami.
A jeśli zajdzie taka potrzeba, zrób kilka poważnych ćwiczeń oddechowych zarówno przed, jak i po gotowaniu.e i po tych sesjach gotowania połączenia!
Dowiedz się więcej o tym, jak pomagamy rodzinom budować umiejętności dla dzieci w każdym wieku na KidsCookRealFood.com.