Zdrowy i pyszny deser: zapiekane śliwki z kruszonką :)

Zdrowy i pyszny deser: zapiekane śliwki z kruszonką :)

 Sezon śliwkowy w pełni, więc grzechem byłoby nie skorzystać 🙂 Dzisiejsza propozycja to deser, ale… Zdrowy i pyszny! 🙂 Są to zapiekane śliwki z kruszonką, ale z całkiem niezwykłą 🙂 Bo jest z płatków owsianych, płatków migdałowych i wiórek kokosowych! Spróbujcie 🙂

Od dziecka gdy pojawiało się jakiekolwiek ciasto ze śliwkami to po kryjomu wyjadałam owoce, a jak jeszcze była kruszonka to całkowicie wyskubana przeze mnie 🙂 Dlatego wpadłam na pomysł, że po co się męczyć i piec całe ciasto, skoro można zapiec śliwki z samą kruszonką 🙂 Oszczędzamy sobie czasu, kalorii i wstydu z obskubanego ciacha 🙂

Zdrowy i pyszny deser: zapiekane śliwki z kruszonką :)   Składniki:

9 śliwek (tyle akurat mi się zmieściło w moim naczyniu:)

3 czubate łyżki płatków owsianych (30 g)

3 czubate łyżki płatków migdałowych (20 g)

1 czubata łyżka wiórek kokosowych (10 g)*

2 łyżki stewii lub miodu

20 g zimnego masła plus odrobinka do posmarowania naczynia (chyba, że macie papier do pieczenia to wtedy beztłuszczowo ja nie miałam 🙁

lub 20 g oleju kokosowego

*wiórki kokosowe wg uznania, jak bardzo chcecie mieć kokosowy posmak 🙂

Zdrowy i pyszny deser: zapiekane śliwki z kruszonką :)Sposób wykonania:

Śliwki myjemy i przecinamy na połówki

Naczynie smarujemy tłuszczem (ale odrobiną, nie więcej niż jedną łyżeczkę!;) jak macie papier do pieczenia to oczywiście możecie zamienić.

Śliwki układamy w naczyniu, tak, aby jak najwięcej się zmieściło 🙂

Zabieramy się za kruszonkę: płatki owsiane miksujemy jak najdrobniej

Dodajemy płatki migdałowe i wiórki kokosowe i miksujemy.

Następnie dodajemy 2 łyżki stewii (tak na stewii można piec bez obaw:)  lub miodu dla mnie 2 łyżki stewii są optymalnie słodkie (ale musicie próbować, pamiętając, że stewia jest 3 razy słodsza od cukru 🙂

Na tarce ścieramy schłodzone masło lub dodaję olej kokosowy i ugniatamy, aż powstanie mi forma kruszonki i chowamy do lodówki, zanim piekarnik mi się zagrzeje

Ustawiamy piekarnik na 180 stopni na termoobieg i pieczemy około 25 minut.

Można podawać na ciepło z lodami, ale osobiście czekam aż wystygnie i wcinam bez niczego 🙂

Zdrowy i pyszny deser: zapiekane śliwki z kruszonką :)

Pyszny deser, spróbujcie i przekonajcie się sami 🙂

Smacznego! 🙂

Wartości odżywcze: (całego naczynia:))

Zakręcona dietetyczka z holistycznym i optymistycznym podejściem do świata
Posts published: 149

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O mnie
Dietetycznie Zakręcona
Dietetyk do zadań specjalnych, z optymistycznym podejściem do życia, zarażam swoją pasją do zdrowego stylu życia! :))) Pokażę Wam, że dieta wcale nie musi być nudna, niesmaczna i trudna! A na pewno musi być pyszna, skuteczna i zdrowa!
Szukajka
Copyrights © 2015-2016 SUZETTE. All Rights Reserved.

Facebook