Wegańska błyskawiczna zupa z mleczkiem kokosowym

Dzisiaj zapraszam Wam na przepyszną zupę, którą robi się w 15 minut!

Idealna na chłodniejsze dni, odżywcza i przede wszystkim bez wymyślnych składników! 🙂

Troszkę ta zupa powstała na zasadzie „co mam to dam”, więc wyszedł lekki misz masz…

Ale takie przepisy są najlepsze! :)))

 Latając między kuchnią, a lodówką sprawdzając co mam jeszcze i co można dorzucić…

Ale wyszło przepysznie! :))))

Generalnie i ten sposób Wam gorąco polecam, żeby usprawnić Wam przygotowanie potraw.

Jeśli gotuje jakiekolwiek warzywa strączkowe to gotuję już całą paczkę…:)

Strączki gotują się dłużej,  dodatkowo wymagają namoczenia i jak za każdym razem miałabym się tak bawić, to bym z tej kuchni nigdy nie wyszła 🙂

Dlatego za jednym razem gotuję większe ilości i po prostu mrożę 🙂

Wtedy mam wszystko gotowe i przygotowanie każdego obiadu czy warzywnych past nie zajmie mi więcej niż 15 minut! 🙂

Ten sam sposób możecie wykorzystać na przykład z kurczakiem, usmażyć i zamrozić i potem mieć od razu gotowy na sałatkę :)))

Ta zupa to była moja wielka inwencja twórcza…

Jak wchodzę do kuchni to mam milion pomysłów na raz i często robiąc obiad, robię jakiś deser i jeszcze pastę na kanapkę  …. 😉

Potem hurtowo zdjęcia dla Was ! <3

Więc tutaj w 30 minut zrobiłam i zupę i pastę 🙂

Którą zanim zdążyłam sfotografować dziwnym zbiegiem okoliczności znikła 😉

Również mega prosta i szybka, zrobię niebawem i podzielę się z Wami przepisem!

Jeśli oczywiście macie ochotę <3

Zupka jest bardzo sycąca przez ogromną ilość warzyw, dlatego świetnie sprawdzi się jako jednogarnkowy obiad! 🙂

Będziecie zachwyceni prostotą przepisu i jego smakowitością! 🙂

Koniecznie włączcie warzywa strączkowe to Waszego codziennego menu, spożywanie warzyw strączkowych 3-4 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża cholesterol i ryzyko cukrzycy typu II…

Nic tylko wcinać! :))))

Składniki

puszka mleczka kokosowego

szklanka mleka roślinnego lub mleka 2% w opcji wegetariańskiej

1 cebula

1 por

pół puszki kukurydzy (lub cała mi zostało pół)

3 szklanki ugotowanej soczewicy lub 2 puszki

1 cukinia

1-2 marchewki

2 papryki

łyżeczka imbiru

2-3 ząbki czosnku

łyżeczka kurkumy

2 łyżeczki papryki słodkiej

szczypta ostrej papryki

szczypta soli i pieprzu

2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego lub kokosowego nierafinowego

Sposób przygotowania

Cebulkę i pora pokrój w plastry. Warzywa w kostkę.

Podduś pora i cebulę na oleju, dodaj przeciśnięty czosnek.

Dodaj warzywa i podsmaż przez 2-3 minutki.

Zalej warzywa mleczkiem kokosowym i mlekiem, dodaj imbir, kurkumę i resztę przypraw, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 10-15 minut.

 

Smacznego! :))))

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • wartość energetyczna  426  kcal
  • węglowodany 34,9 g
  • białka 19 g
  • tłuszcze 19, 4 g
  • błonnik 15,1 g

podpis

Jeśli jesteście zainteresowani, abym stworzyła Wam indywidualnie opracowany jadłospis pod Wasze smaki ,

jednostki chorobowe i styl życia to kliknijcie obrazem i skontaktujcie się ze mną! 🙂

Zrób ten pierwszy krok w kierunku wymarzonej sylwetki! 🙂 

Działam mobilnie na terenie Śląska i Krakowa, stacjonarnie przyjmuję w Tychach i Katowicach, a osoby innych okolic zapraszam do konsultacji online <3

Zakręcona dietetyczka z holistycznym i optymistycznym podejściem do świata
Posts published: 141

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O mnie
Dietetycznie Zakręcona
Dietetyk do zadań specjalnych, z optymistycznym podejściem do życia, zarażam swoją pasją do zdrowego stylu życia! :))) Pokażę Wam, że dieta wcale nie musi być nudna, niesmaczna i trudna! A na pewno musi być pyszna, skuteczna i zdrowa!
Szukajka
Copyrights © 2015-2016 SUZETTE. All Rights Reserved.

Facebook