Witam Cię na moim blogu, gdzie poznasz pyszne, łatwe i dietetycznie przepisy :) Najnowsze i poparte dowodami naukowymi nowinki dietetyczne

Śródziemnomorska zapiekanka

DSC_4959Nie możecie się doczekać lata? 🙂 Z utęsknieniem odliczacie dni do upragnionego urlopu? 🙂 Mam małe rozwiązanie… Dzisiejszym przepisem przeniesiemy się do słonecznej  i aromatycznej Grecji 🙂 Bez obaw o figurę ! 🙂 A nawet o nią dbając! :)))

Uwielbiam kuchnie śródziemnomorską… Dzisiejsza zapiekanka jest szybka, sycąca i niezwykle aromatyczna… 🙂

Zawiera dużo błonnika, który oczyści nasz organizm, usprawni prace jelit i wspomoże odchudzanie! :)))

A do tego niskokaloryczna! :)))

Najlepiej smakuje tuż po wyciągnięciu z piekarnika, ale jako lunch do pracy też się świetnie sprawdzi 🙂

DSC_4959

Składniki na 2 porcje 🙂

  • 1/2 dużego bakłażana
  • 1/2 dużej cukinii
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • 50 g sera typu feta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • kilka oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii

Sposób przygotowania

  1. Warzywa dokładnie myjemy.
  2. Bakłażana kroimy w plasterki o grubości około 0,5 cm, cukinie w cieńsze plasterki i przekroimy je na pół.
  3. Paprykę obieramy i rozcinamy w niegrube paseczki, a oliwki kroimy w krążki.
  4. Następnie naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną oliwy i wykładamy nasze warzywa 🙂
  5. Polewamy je łyżką oliwy, wyciskamy ząbki czosnku, posypujemy ziołami i wstawiamy do pieca nagrzanego na 170 stopni na około 8 minut 🙂
  6. Po tym czasie wrzucamy pokrojoną fetę i zapiekamy zapiekankę przez kolejne 8-10 minut 🙂
  7. Zajadamy od razu! 🙂

DSC_4966Smacznego! :)))

Wartości odżywcze: dla 1 porcji 🙂

Zakręcona dietetyczka z holistycznym i optymistycznym podejściem do świata
Posts published: 130

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyrights © 2015-2016 SUZETTE. All Rights Reserved.

Facebook