Przepis na bulion warzywny

Przepis na bulion warzywny

Często do bazy sosów czy zup używamy bulionu mięsnego podbijając kaloryzność oraz zawartość tłuszczu w potrawach… A po co skoro można użyć pysznego i aromatycznego bulionu warzywnego, który w porównaniu z mięsną wersją prawie nie zawiera kalorii i tłuszczu 🙂 A również sprawdza się idealnie jako dodatek czy bazy do sosów, zup czy potraw. Zawsze warto go mieć pod ręką. Jest lekki, esencjonalny i wspaniale dopełnia moje potrawy.

I robi się sam 🙂

Przepis na bulion warzywny     Składniki:

2 marchewki

1/2 pora

1 korzeń pietruszki

natka pietruszki

liście selera

kawałek selera

liść kapusty

1/4 kapusty pekińskiej

3 liście laurowe

5 kulek ziela angielskiego

szczypta majeranku

1/2 cebuli czerwonej

2 ząbki czosnku

łyżeczka soli

1,5 litra wody

Przepis na bulion warzywnySposób przygotowania:

Warzywa myjemy dokładnie.

Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy ze skóry.

Wkładamy do garnka i zalewamy wodą.

Jak woda zaczyna się gotować (po około 7 minutach) wkładamy natkę pietruszki, liście selera, czosnek, przypaloną na grzejniku cebulkę, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie.

Gotujemy na małym ogniu 3 godziny (liczę czas jak wywar zaczyna bulgotać), po tym czasie dopiero solę.

Wyłączamy gaz i zostawiam na godzinkę.

Po tym czasie odcedzamy warzywa i gotowe 🙂

Wychodzi około 900 ml wywaru warzywnego 🙂

Gdy wystygnie dzielę go na porcje i mrożę 🙂 Jest lekką i niskokaloryczną alternatywą dla tradycyjnego rosołu 🙂

Przepis na bulion warzywny

Wypróbujcie! 🙂

Zakręcona dietetyczka z holistycznym i optymistycznym podejściem do świata
Posts published: 126

4 comments

  1. Agata napisał(a):

    W jaki sposób mrozisz? 🙂 Przepis świetny, musze wypróbować, bo mi zawsze wychodzi wodnisty 🙁

  2. Dietetycznie Zakręcona UrodowaFitManiaczka napisał(a):

    Wybacz Kochana, że dopiero teraz Ci odpisuję 🙁 Przelewam do woreczków i daję do zamrażalnika :)))) Też nie przepadam za krótkim gotowaniem bulionów warzywnych, bo mam wrażenie że w smaku to sama woda… Dlatego kiedyś pogotowałam go dłużej i wyszło mega aromatycznie, także polecam 🙂

  3. Kinga napisał(a):

    I ile taki bulion może mieć kcal:P ? bo licze kcal i sie zastanwaiam;p

  4. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka napisał(a):

    Wiesz co malutko, koło 5 kcal na 100 ml 🙂 Więc zdecydowanie lepiej go używać niż bulionu mięsnego :)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O mnie
Dietetycznie Zakręcona
Dietetyk do zadań specjalnych, z optymistycznym podejściem do życia, zarażam swoją pasją do zdrowego stylu życia! :))) Pokażę Wam, że dieta wcale nie musi być nudna, niesmaczna i trudna! A na pewno musi być pyszna, skuteczna i zdrowa!
Szukajka
Copyrights © 2015-2016 SUZETTE. All Rights Reserved.

Facebook