Placuszki bananowe z otrębami :)

Placuszki bananowe z otrębamiCzas na zdrowe i bananowe śniadanie! 🙂

Moja dzisiejsza propozycja jest idealna dla bananożerców 🙂 Są to lekkie placuszki bananowe, w których zamiast mąki są otręby 🙂 Jest to mój sprawdzony sposób, aby mój Mężczyzna zjadł otręby, bo tak to od nich ucieka jak diabeł od wody święconej 🙂 Placuszki są bardzo lekkie, naturalnie słodkie i przecudnie pachnące 🙂 Idealne na dobry początek dnia 🙂

Placuszki bananowe z otrębamiBananowe placuszki z otrębami

Składniki (na 5 małych placuszków:) :

1/2 dużego banana

2 i 1/2 łyżki otrębów owsianych

1 łyżka mleka 2%

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 jajko ( z hodowli wolno biegającej)

kilka kropel soku z cytryny (lub odrobina startej skórki z cytryny)

Sposób przygotowania:

Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę

Następnie w osobnej miseczce rozgniatamy widelcem banana na ciapkę, dodajemy żółtko, mleko i jogurt i mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą.

Dodajemy otręby i mieszamy dokładnie

Na patelni rozcieramy odrobinę oleju rzepakowego (np. za pomocą nasączonego ręcznika papierowego  lub sprayu:),

Gdy patelnia będzie gorąca formułujemy łyżką placuszki

I smażymy pod przykryciem i przewracamy po 3-4 minutkach 🙂

Podaję z sosem bananowo-orzechowym:

Składniki:

1/2 banana

1 łyżeczka masła orzechowego (własnej roboty:))

1 łyżka mleka

Banana rozgniatam widelcem, dodaję łyżeczkę masła orzechowego i łyżkę mleka i za pomocą trzepaczki łączę składniki. Jest to po prostu przepyszne! 🙂 I idealnie tu pasuje 🙂 

Świetnie też smakują z musem z malin i jogurtem naturalnym 🙂 

Albo z jogurtem naturalnym (może być posłodzony stewią lub miodem) z ulubionym owocem  :)))

Placuszki bananowe z otrębamiSmacznego! 🙂

Wartości odżywcze: (samych placuszków;))

 

 

Zakręcona dietetyczka z holistycznym i optymistycznym podejściem do świata
Posts published: 158

2 comments

  1. Maria pisze:

    Świetny przepis! Właśnie zaczynam sie zdrowo odżywiać! Na 100% wypróbuje 😀 Pozdrawiam

  2. Ewelina pisze:

    Bardzo smaczne, jestem trochę beztalenciem kulinarnym i niestety przypaliły się troszkę. Trzeba smażyć na małym ogniu? Lepiej formować małe czy większe te placki?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O mnie
Dietetycznie Zakręcona
Dietetyk do zadań specjalnych, z optymistycznym podejściem do życia, zarażam swoją pasją do zdrowego stylu życia! :))) Pokażę Wam, że dieta wcale nie musi być nudna, niesmaczna i trudna! A na pewno musi być pyszna, skuteczna i zdrowa!
Szukajka
Copyrights © 2015-2016 SUZETTE. All Rights Reserved.

Facebook