Witam Cię na moim blogu, gdzie poznasz pyszne, łatwe i dietetycznie przepisy :) Najnowsze i poparte dowodami naukowymi nowinki dietetyczne

Orzechowe batony owsiane z żurawiną- bez pieczenia!

Zdrowe, pyszne i szybkie do zrobienia batony bez pieczenia! Do ich przyrządzenia potrzebne są tylko 4 składniki, które nie rujnują portfela ! Idealne na 2 śniadanie czy podwieczorek! Doskonałe dla wszystkich będących na diecie! Jeden batonik to tylko 150 kcal i jest baaardzo sycący! Można wcinać bez obaw o naszą figurę! 🙂

Powiem Wam szczerze (wcale się nie przechwalając :P) że to najlepsze batony jakie jadłam <3

Nie tylko pod względem smakowym są cudowne, ale mają boskie właściwości zdrowotne!

Płatki owsiane są bogactwem witamin, minerałów,  przeciwutleniaczy, w tym polifenoli i witaminy E oraz błonnika, a co najważniejsze błonnika rozpuszczalnego w wodzie beta-glukanu, który ma cudowne właściwości:

obniża ciśnienie, ma działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, zmniejsza ryzyko zawału serca, cukrzycy, otyłości,

jest miotełką, która wymiata wolne rodniki i toksyny z naszego organizmu,wzmacnia odporność organizmu,

wiąże kwasy tłuszczowe, przez co zmniejsza ich wchłanianie do organizmu oraz zapobiega miażdżycy.

Do tego owies zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, wpływają kojąco i nawilżająco na skórę (tak jest! owsianka pomoże drogie Panie nam ze zmarszczkami! :)) oraz  zapobiegają zakrzepom krwi.

Przez wysoką zawartość błonnika produkty owsiane pobudzają perystaltykę jelit, dlatego zaleca się u osób cierpiących na zaparcia.

Dokładając żurawinę, która również ma właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne oraz jest bogatym źródłem witamin C, E, karotenu oraz soli mineralnych jak sodu, magnezu, potasu stworzymy

cudowną, pyszną i zdrową BOMBĘ … NIE KALORYCZNĄ, A NIE ODŻYWCZĄ!!!

Do tego masło orzechowe 100%, arachidy  zawierają najwięcej białka oraz niacyny ze wszystkich orzechów i …

no właśnie, fistaszki są po prostu pyszne!

I do tego słodziwo, czyli nasz dobry, polski miód, który ma szereg wspaniałych ( i niestety niedocenianych właściwości… a bo to cukier, a przecież cukier zabija, biała śmierć, i bez sensu i po co i na co itd) ale miód w porównaniu do naszego cukru to superfoods,a nie puste kalorie 😉

Rzeczywiście jest źródłem łatwoprzyswajalnych węglowodanów, ale zawiera wiele cennych witamin, minerałów i substancji, które wpływają korzystnie na nasz organizm. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjnie

Co powiecie na artykuł o miodzie? :))) Bo miało być o batonach!!! :))))

Wracając do batonów :)))

płatki owsiane + żurawina + masło orzechowe + miód = niebo w gębie i zdrowie <3

Robią się ekspresowo, jedyną wadą jest to, żę musimy kilka godzin poczekać, dlatego najlepiej zrobić je na noc 😀

… i rano pysznie zacząć dzień…

….no chyba, że jakiś nocny głodomor zrobi napad na lodówkę ;D

Ale na prawdę warto! :)))

SĄ PRZEPYSZNE!!!!

Składniki

3 czubate łyżki masła orzechowego 100% orzechów użyłam firmy KFD (ale Primavika i Sante też mają takie masełka 🙂

2-3  łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy)

10 łyżek płatków owsianych  górskich lub zwykłych(100 g)

2 łyżki suszonej żurawiny niesiarkowanej

szczypta soli

Przygotowanie

W rondelku na najmniejszym ogniu rozgrzewamy masło orzechowe, pod wpływem temperatury będzie bardziej plastyczne, dodajemy miód i próbujemy czy masa jest wystarczająco słodko

(uwaga, kosztujemy, nie jemy pół! :)))) będzie jeszcze lepiej smakować ! :))) 

Składniki mają być delikatnie ciepłe, nawet letnie, dlatego lepiej troszkę poczekać, niż je zagrzać 🙂

Gdy składnik i się połączą, dodajemy płatki owsiane i żurawinę, dokładnie mieszamy i przesypujemy do pojemnika delikatnie posmarowanego tłuszczem lub jak w moim przypadku do silikonowej formy : i wtedy tłuszcz nie jest potrzebny 🙂

Masę dociskamy dosyć mocno do podłoża, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc)

i … tyle :))))

Gotowe :)))

5 minut roboty <3 a maksimum przyjemności <3

Prawda, że prosto? :))))

Smacznego! :)))

 

Wartość odżywcza 1 kawałka (dzieląc masę na 1/8) ????

wartość energetyczna 147,1 kcal

węglowodany 19,0 g

białko 4,0 g

tłuszcz 6,4 g

błonnik 1,9 g

 

Koniecznie napiszcie jak Wam smakowało!

 

 

 

Zakręcona dietetyczka z holistycznym i optymistycznym podejściem do świata
Posts published: 130

2 comments

  1. Basia napisał(a):

    a czy jesli zmiksuje same orzechy (miesznka: laskowe, wloskie itp), dodam miodu i zurawiny, bez masla orechowego, to mi to wyjdzie? Czy raczej sie rozleci?

  2. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona napisał(a):

    Odpisałam Ci i zamiast kliknąć wyślij .. dałam zamknij.. geniusz :)))

    Wiesz co według mnie musiałyby być to nerkowce, ziemne lub migdały, bo po zmiksowaniu mają taką kremową masłowatą konsystencje, ale może akurat jak się je dobrze zmiksuje to się połączy, spróbuj i daj znać 🙂

    Najwyżej pokroisz na kostki albo wyjdzie a la granola 🙂 Idealna do jogurtu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyrights © 2015-2016 SUZETTE. All Rights Reserved.

Facebook