Naleśniki gryczane z rukolą, pomidorami, fetą i oliwkami :)

Naleśniki gryczane z rukolą, pomidorami, fetą i oliwkami :)Kolejny pomysł na szybki i zdrowy obiad 🙂 Tym razem gryczane naleśniki z rukolą, fetą, pomidorami i oliwkami. Są bardzo sycące i lekkie. Wypróbujcie, a przekonacie się sami 🙂

Uwielbiam rukolę i dodaję ją wszędzie, gdzie się tylko da. Ma bardzo intensywny smak, taki gorzkawo-orzechowo-sezamowy, który nadaje potrawom charakteru. Wytrawne naleśniki gryczane są ciekawą alternatywą (i na pewno zdrowszą:)) od tradycyjnych naleśników, dlatego koniecznie musicie ich spróbować 🙂

 

Naleśniki gryczane z rukolą, pomidorami, fetą i oliwkami :)                                Składniki : (na 2 grubsze naleśniki lub 4 cieńsze)

1 jajko

1/2 szklanki mąki gryczanej ( 80 g)

troszkę mniej niż 1/2 szklanki mleka ( 80 g)

2 łyżki wody gazowanej

1 łyżka oleju

odrobina soli

rukola wg uznania

25 g sera typu feta

5 oliwek

1 średni pomidor

1/2 średniej cebuli czerwonej

krem balsamiczny

garść słonecznika

Naleśniki gryczane z rukolą, pomidorami, fetą i oliwkami :)Sposób przygotowania:

Pomidora, cebulkę, oliwki i fetę  kroimy w drobną kostkę.

Mieszamy wszystko w misce i farsz jest już gotowy 🙂

Do osobnej miski wbijamy jajko i bełtamy je.

Następnie dodajemy do niego mleko oraz stopniowo ciągle mieszając wsypujemy mąkę.

Dodajemy wodę gazowaną, olej oraz odrobinę soli i mieszamy aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.

Patelnię przecieramy nasączonym olejem ręcznikiem papierowym i rozgrzewamy ją

Przed każdym wylaniem ciasta na patelnię, dokładnie mieszam moje ciasto.

Z jednej chochli wyszedł mi dosyć gruby naleśnik, dlatego dopasuj grubość do swoich upodobań 🙂

Po wlaniu ciasta na patelnię, smażymy około 2 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy2 minuty.

Po tym czasie nakładam na pół naleśnika mój farsz warzywny (bez rukoli), zamykam go i smażę po 1 minucie z każdej strony.

Po tym czasie przekładamy na talerz i dodajemy do środka umytą wcześniej rukolę (według uznania).

Prażymy słonecznik i posypujemy nim naleśniki.

Świetnie tutaj pasuje krem balsamiczny 🙂

Naleśniki gryczane z rukolą, pomidorami, fetą i oliwkami :)

Smacznego! 🙂Naleśniki gryczane z rukolą, pomidorami, fetą i oliwkami :)

Koci pomocnik zawsze w cenie 😉

Wartości odżywcze: (naleśników z kremem balsamicznym i słonecznikiem, jest to bardzo duża porcja)

Zakręcona dietetyczka z holistycznym i optymistycznym podejściem do świata
Posts published: 151

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O mnie
Dietetycznie Zakręcona
Dietetyk do zadań specjalnych, z optymistycznym podejściem do życia, zarażam swoją pasją do zdrowego stylu życia! :))) Pokażę Wam, że dieta wcale nie musi być nudna, niesmaczna i trudna! A na pewno musi być pyszna, skuteczna i zdrowa!
Szukajka
Copyrights © 2015-2016 SUZETTE. All Rights Reserved.

Facebook