Makaron ze szpinakiem, czyli mega szybki pomysł na obiad

Zapraszam Was na kolejny wpis z cyklu wege piątki, tym razem przepis na wegetariański makaron ze szpinakiem!

Nie masz czasu na przygotowanie obiadu? A co powiesz na mega szybki, zdrowy i pyszny obiad?

Do przygotowania sosu potrzebujesz kilku składników!  Przygotowanie obiadu nie zajmie Ci więcej niż 15 minut! :)))

Uwaga! Syci na długo!

Często w gabinecie słyszę, że moi podopieczni nie mają czasu na przygotowanie posiłków w domu…

Dlatego często stołują się w fast foodach (chociaż marnowanie godziny, żeby podjechać na fast fooda to nie strata czasu, a gotowanie już tak :)))

.Wtedy zadaję pytanie, czy gdyby przygotowanie obiadu zajęło im nie więcej niż 15 minut to byłoby ułatwienie i zaczyna się nie dowierzanie :)))

Ale potem widząc moje przepisy przyznają mi racje 🙂

Bo kto jak nie ja, znajdzie sposób na każdą wymówkę? 🙂

Jeśli jesteście fanami szpinaku to ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu, jest to odchudzona (ale wcale nie mniej smaczna) wersja sosu szpinakowo śmietanowego...

Zgadnijcie czego użyjemy zamiast śmietany i/ lub fety?

……

Jakieś pomysły? :))))

Serka wiejskiego lekkiego (nie 0% !!! jestem przewrażliwiona na produkty 0% wrrr ) ! :)))

Pomimo, że jest to wersja bezmięsna, posiłek jest pełnowartościowy, zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.

Pamiętajcie, że im więcej różnorodności w naszej diecie tym lepiej!

Szpinak jest świetnym źródłem kwasu foliowego, przeciwutleniaczy- flawonoidów, karotenoidów, witaminy C oraz beta karotenu.

Kolejnym plusem tego przepisu jest koszt!

Cena porcji nie przekroczy 5 złotych! :)))

A podobne zdrowe odżywianie jest drogie ...

Ze mną na pewno nie jest drogie ! :)))

Czas na przepis!  :)))

Składniki na 2 porcje

szpinak mrożony 300 g

2 serki wiejskie lekkie (nie 0%! ) po 200 g

2-3 cebule

łyżka oliwy lub oleju rzepakowego

2 ząbki czosnku

papryka słodka, ostra, sól, pieprz do smaku

makaron pełnoziarnisty

Sposób przygotowania

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Cebulę pokrój w kostkę.

Na rozgrzaną patelnie dodaj oliwę i zeszklij cebulkę, dodaj wyciśnięty czosnek i szpinak, duś przez kilka minut.

Posyp papryką, dodaj serek wiejski, wymieszaj i duś kilka minut na małym ogniu pod przykryciem.

 

Smacznego! :))))

 

Wartości odżywcze w porcji (z 50 g makaronu)

podpis

Zakręcona dietetyczka z holistycznym i optymistycznym podejściem do świata
Posts published: 128

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O mnie
Dietetycznie Zakręcona
Dietetyk do zadań specjalnych, z optymistycznym podejściem do życia, zarażam swoją pasją do zdrowego stylu życia! :))) Pokażę Wam, że dieta wcale nie musi być nudna, niesmaczna i trudna! A na pewno musi być pyszna, skuteczna i zdrowa!
Szukajka
Copyrights © 2015-2016 SUZETTE. All Rights Reserved.

Facebook