Pierś z kurczaka w orzechowej panierce :)

Pierś z kurczaka z orzechamiDzisiaj zapraszam Was na klasykę inaczej… Na filet z kurczaka..Brzmi banalnie, prawda? Ale w panierce orzechowej  z dodatkiem pieczonych ziemniaczków i surówką. Jest to bardzo proste danie, idealne na niedzielny rodzinny obiad, ale w troszkę innym wydaniu 🙂

Czasem nawet „zwykły” obiad można zaczarować i powstaje coś niesamowitego, innego 🙂 Wypróbujcie  🙂

Pierś z kurczaka z orzechami Pierś z kurczaka z orzechami Pierś z kurczaka z orzechami Pierś z kurczaka z orzechami Pierś z kurczaka z orzechami Pierś z kurczaka z orzechami Pierś z kurczaka z orzechami Pierś z kurczaka z orzechamiSkładniki (na 2 osoby)

pieczone ziemniaczki

  • 5 średnich ziemniaków
  • szczypta soli
  • szczypta bazylii
  • szczypta oregano
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sezamu

mięso

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • jajko
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • odrobina soli, pieprzu
  • szczypta bazylii
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta papryki słodkiej

surówka

  • 2 średnie marchewki
  • 1 duże jabłko
  • 2 duża garść kapusty mało kiszonej

Sposób wykonania

Ziemniaki myję, obieram ze skóry i kroję w paseczki lub kostkę o mniej więcej jednakowej wielkości. Dodaję sól, oregano, bazylie, olej, sezam  i ścieram czosnek. Wszystko dokładnie mieszam, aby na każdym ziemniaczku znalazły się przyprawy.  Nastawiam piekarnik na termoobieg na 180 stopni, wkładam od razu ziemniaczki i piekę aż się zarumienią i w środku będą miękkie ( około 30 minut, w zależności od ziemniaków).

Jeśli nie macie oleju kokosowego tylko na przykład oliwę z oliwek czy olej rzepakowy, możecie go użyć tylko wtedy zmniejszamy temperaturę na maksymalnie 150 stopni (tłuszcze trans!), ostatnio piekłam na oliwie w temperaturze 130 stopni i trwało to prawie godzinę, więc odpuściłam pieczenie na niej 😉

Surówka banalnie prosta i pewnie wszystkim doskonale znana 🙂  Jabłka i marchew myję, ale obieram tylko marchewkę. Ścieram je na tarce, marchewke na małych oczkach, jabłko na dużych. Dodaję wyciśnięta kapustę kiszoną i wszystko mieszam 🙂 3 minuty roboty 🙂 Zamiast kapusty można pokropić surówkę sokiem z cytryny i będzie równie pyszna 🙂

Czas na dzisiejszego bohaterkę, czyli panierkę z orzechów włoskich. Zaczynam od mycia fileta, rozbicia i przyprawienia (dzień wcześniej zamarynowałam go i zostawiłam na noc, ale zależy to od Was :)). Orzechy włoskie rozbijam na mniejsze kawałki. Jajko myję i rozbełtuję. Rozgrzewam patelnie z olejem kokosowym. Maczam filet z kurczaka w jajku, a następnie w rozbitych orzechach i przenoszę na rozgrzaną patelnie i smażę, usmażonego przekładam na talerz gdzie czeka na niego ogromna porcja surówki i dodatek ziemniaków.

Pamiętajcie, że ziemniaki są tylko dodatkiem… Niech nie zajmują pół talerza z odrobiną mięsa i połową marchewki 😉

Pierś z kurczaka z orzechami

Smacznego! 🙂

Wartości odżywcze: (dla 1 osoby)

Zakręcona dietetyczka z holistycznym i optymistycznym podejściem do świata
Posts published: 151

2 comments

  1. Renata pisze:

    Niczego sobie 🙂

  2. Dietetycznie Zakręcona UrodowaFitManiaczka pisze:

    Spróbuj koniecznie :):):)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O mnie
Dietetycznie Zakręcona
Dietetyk do zadań specjalnych, z optymistycznym podejściem do życia, zarażam swoją pasją do zdrowego stylu życia! :))) Pokażę Wam, że dieta wcale nie musi być nudna, niesmaczna i trudna! A na pewno musi być pyszna, skuteczna i zdrowa!
Szukajka
Copyrights © 2015-2016 SUZETTE. All Rights Reserved.

Facebook