Kaszotto meksykańskie

Kaszotto meksykańskiePróbowałyście kiedyś kaszy pęczak? Nie? To czas najwyższy! 🙂 Jestem jego ogromną fanką 🙂 Tak jak i kuchni meksykańskiej i w ten sposób powstało kaszotto meksykańskie 🙂 Banalne w przyrządzeniu ! 🙂

Uwielbiam potrawy jednogarnkowe… One praktycznie same się gotują.. Wystarczy warzywa pokroić dodać mięso, zalać i poczkac chwilę i obiad gotowy!

Dzisiejsza propozycja jest super łata w przygotowaniu, szybka i przede wszystkim przepyszna!

Uwielbiam takie połączenia, oszczędzamy czas i mamy obiad na kilka dni! <3

Bo dieta wcale nie musi być czasochłonna, monotonna i droga!

Dieta ma przede wszystkim smakować, ma odchudzić nas a nie nasz portfel, ma być łatwa i szybka w przygotowaniu i przede wszystkim zdrowa! <3

Ten przepis robi furorę w moim gabinecie!

Fantastycznie sprawdza się w jadłospisach redukcyjnych, bo danie jest bardzo syte… i często słyszę

„Pani Paulo, te porcje są ogromne..”

po czym „Miała Pani racje, aby chudnąć trzeba jeść, nigdy tyle nie jadłam i do tego tak pysznie!”

„Nie wiedziałem, że takie posiłki mogą tak sycić, w końcu nie podjadam, bo nie jestem głodny!”

  Dzisiejsza propozycja smakuje wybornie w wersji mięsnej jak i bezmięsnej, dlatego nie ma wymówek, próbuJEMY! 🙂

Kaszotto meksykańskie

Składniki (na 3-4 porcje)

podwójna pierś z kurczaka

1 szklanka kaszy pęczak

1 puszka kukurydzy (według upodobań:)

puszka lub 1,5  puszki fasoli czerwonej*

2 puszki pomidorów lub w moim przypadku butelka passaty

2 cebule czerwone

1 duża papryka czerwona

1 duża papryka zielona lub po prostu 2 czerwone 🙂

przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka, chilli, papryka ostra

*w wersji bezmięsnej 2  puszki fasoli

marynata do mięsa

1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy

1 łyżeczka słodkiej papryki

0,5 łyżeczki ostrej papryki*

szczypta oregano

2 ząbki tartego czosnku

*w zależności jak lubicie ostre 🙂

Kaszotto meksykańskie

Sposób przygotowania

        Filet z kurczaka myję, suszę i kroję na drobne kawałki. Dodaję słodką i ostrą paprykę, szczyptę oregano. Czosnek trę na tarce i nacieram mięso, dodaję olej rzepakowy i wszystko dokładnie mieszam.

Odstawiam do lodówki na minimum godzinę (im dłużej tym lepiej:))

          Kaszę przepłukuję zimną wodą na sitku. . Obieram cebulę i kroję ją drobno wraz z paryką.

W między czasie rozgrzewam dużą patelnię, dodaję zamarynowane mięso, cebulkę i paprykę i podsmażam około 7 minut (aż mięso nie będzie surowe w środku).

Następnie dodaję pomidory z puszki  lub passate i doprowadzam do wrzenia, dodaję odrobinę soli, pieprzu, ponownie 1 łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę oregano i zmniejszam ogień, dorzucam pęczak , doprowadzam do wrzenia i gotuję do miękkości kaszy. Pod koniec gotowania dodaję kukurydzę i fasolę czerwoną dokładnie mieszam i gotuje na małym ogniu około 5 minut 🙂

I gotowe 🙂

Kaszotto meksykańskie

Smacznego! :)))

Wartości odżywcze: (dla 1 porcji)

Kaszotto meksykańskieP.S. Świetnie smakuję nawet na zimno, więc można zabrać na drugi dzień do pracy :)))

A z reszty fasoli zrobiłam cudowną pastę z fasoli na kanapkę, chcecie poznać przepis?

Dajcie koniecznie znać jak smakowało! <3

Zakręcona dietetyczka z holistycznym i optymistycznym podejściem do świata
Posts published: 149

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O mnie
Dietetycznie Zakręcona
Dietetyk do zadań specjalnych, z optymistycznym podejściem do życia, zarażam swoją pasją do zdrowego stylu życia! :))) Pokażę Wam, że dieta wcale nie musi być nudna, niesmaczna i trudna! A na pewno musi być pyszna, skuteczna i zdrowa!
Szukajka
Copyrights © 2015-2016 SUZETTE. All Rights Reserved.

Facebook