Dietetyczne i pyszne ciasto marchewkowe :)

Dietetyczne i pyszne ciasto marchewkowe :)Jadłyście kiedykolwiek ciasto marchewkowe? Jeśli tak to jestem pewna, że podbiło Wasze kubki smakowe 🙂 Jeśli nie miałyście jeszcze okazji to gwarantuję, że będzie Wam smakować 🙂 Zapraszam na marchewkowe-love z płatków owsianych i bez cukru!: ))) Idealne na Wielkanoc! :)))

Jestem ogromną fanką ciasta marchewkowego, czas najwyższy na wersje domowej roboty mało tłustą i fit 🙂

Bo jaki jest sens ciasta marchewkowego z dwoma szklankami cukru i pół litra oleju? 🙂

Mój przepis jest niskokaloryczny i można go jeść bez obaw i wyrzutów sumienia! :)))

Ma być zdrowo, lekko i pysznie! :)))

Dietetyczne i pyszne ciasto marchewkowe :)

Składniki

na ciacho 🙂

  • 3,5 szklanki startej marchwi (około 400 g)
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich ( około 150 g)
  • 4 jajka
  • 2,5-3 łyżki prawdziwego miodu lub 5 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 goździki
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • 2 garście orzechów włoskich (około 60-70 g)

na krem 🙂

  • 125 g serka philadelphia naturalnego lub Bielucha Lekkiego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/3 laski wanillii
  • płatki migdałowe

Dietetyczne i pyszne ciasto marchewkowe :)

Sposób przygotowania

  1. Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
  2. Płatki owsiane mielimy na mąkę za pomocą blendera (poszło zaskakująco prosto :))
  3. Następnie białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
  4. Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą.
  5. Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy.
  6. Następnie dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia i partiami zmielone płatki owsiane i dokładnie mieszamy
  7. Goździki zawinęłam w woreczek foliowy i za pomocą tłuczka dałam im popalić ;), dosypałam do mojej marchewkowej masy 🙂
  8. Orzechy włoskie spotka ten sam los 🙂 Im drobniej tym lepiej 🙂
  9. Dodajemy 2 łyżki oleju oraz miod/ksylitol i wszystko dokładnie mieszamy 🙂
  10. Blachę smarujemy odrobiną oleju lub wykładamy papier do pieczenia 🙂
  11. Piekarnik nastawiamy na 160-170 stopni na termoobieg, gdy będzie już nagrzany pieczemy godzinę 🙂 (Co 20 minut obracałam ciacho, ale mój piekarnik krzywo grzeje 😉
  12. Po godzinie wyłączyłam i uchyliłam piekarnik i zostawiłam ciasto na około 20 minut, następnie wyjęłam je i pozwoliłam mu w spokoju wystygnąć :)))
  13. Gdy ciasto jest już chłodne pora zabrać się za krem 🙂 Serek mieszamy z miodem, dodajemy obrane ziarenka wanilli i mieszamy 🙂 Pokrywamy równomiernie górę ciasta i obsypujemy migdałami :)))
  14. Zajadamy się bez poczucia winy ! :)))

Dietetyczne i pyszne ciasto marchewkowe :)

Smacznego! :)))

Wartości odżywcze: dla 1 porcji bez kremu dzieląc ciasto na 8 kawałków 🙂

A z kremem to jedynie 64 kcal więcej :)))

1 kawałek jest bardzo sycący i pyszny! :))))

Dietetyczne i pyszne ciasto marchewkowe :)

A jakie jest Wasze ulubione ciasto? :)))

Wesołych i Spokojnych Świąt Wielkiejnocy, pełnych miłości i radości spędzonych w rodzinnym gronie życzy Urodowa Fit Maniaczka :))))

Zakręcona dietetyczka z holistycznym i optymistycznym podejściem do świata
Posts published: 158

164 comments

  1. Madzia pisze:

    Witam! Dziś upiekłam to przepyszne fit ciacho i muszę przyznać, że jest po prostu rewelacyjne! Pierwszy raz jadłam marchewkowe ciasto i nie wiedziałam, że tak fajnie może smakować 🙂 Dziękuję za przepis! 🙂

  2. Kasia Tosia pisze:

    Ciasto jest pyszne , wspaniały przepis , polecam i dziękuję <3

  3. Tomasz pisze:

    Dzięki za przepisik:) A raczej jego przypomnienie.Uprościłem go trochę po chłopsku, jak to u mnie.Żółtka zmieszałem z przyprawami,miodem i proszkiem do pieczenia, następnie z ubitym białkiem.Dodałem masę do uprzednio wymieszanej startej marchewki z płatkami KUKURYDZIANYMI(zmielonymi).Kukurydziane, gdyż kiedyś robiąc to ciasto za pierwszym razem nie doczytałem, że mają być owsiane i tak jakoś wyszło.Ale gwarantuję-wyszło rewelacyjnie.Spróbuj Urodowa Fit Maniaczko.Przepis na smarowidełko z serka-meeega!
    Pozdrówki i zdrowych i wesołych przy okazji 🙂

  4. Krysyna pisze:

    Zrobiłam sok z marchewki,sok wypiłam a suchej marchwi zrobiłam ciasto.
    Zamiast miodu dodałam 2 łyżki stewi i wyszło super.
    Dzisiaj następna porcja dla mojej rodziny.Torcik jest wspaniały,tani niskokaloryczny,
    nic się nie zmarnuje i i jest super i koleżanki zachwycone.

  5. em pisze:

    nie wyszlo:( spalone dookola a w srodku niemal surowizna. PIeklo sie 1,5 h ! i dalej nic. Dodalam jednak mąkę pszenną do wypiekow. Czy to moze byc przyczyna?:/

  6. Magda pisze:

    Czy ktoś próbował zrobić to ciasto bez proszku do pieczenia? Albo ciasteczka na tej samej zasadzie?

  7. Klaudia pisze:

    Dziekuje Ci serdecznie za przepis. To najlepsze ciasto dietetyczne ktore do tej pory jadlam. Rewelacja.

  8. mAr pisze:

    Pycha ???? Nie miałam serka wiec przed podaniem polałam jogurtem naturalnym i posypałam migdałami Super ???? Wierch nie był wtedy taki twardy

  9. Bozena pisze:

    Chcialabym zamiast miodu dac cukier brazowy. Ile musialabym dac cukru? Czy moze zostawic taka sama ilosc jak miodu?

  10. Bozena pisze:

    Chcialabym zamiast miodu dac brazowy cukier. Ile musialoby go byc by ciasto bylo rownie slodkie jak z miodem?

  11. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka pisze:

    Ja bym spróbowała taką samą, ale musisz na bieżąco spróbować, żeby go nie przesłodzić 🙂

  12. Marta pisze:

    Cześć 🙂 czy mogłabyś mi powiedziec czy ciasto rośnie? 🙂 zrobiłam, w smaku wyszlo bardzo dobre, ale nie urosło nic a nic. Zasatawiam się czy powinno, czy właśnie tak miało byc 🙂 Pozdrawiam

  13. Ada pisze:

    Przydał by się wygląd masy ….bo właśnie wszystkie składniki zmieszałam i czekam żeby wstawić do piekarnika ale dziwnie to póki co wygląda….

  14. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka pisze:

    Wiesz co, jak rośnie to bardzo minimalnie 🙂 Dlatego ni przejmuj się 🙂

  15. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka pisze:

    To znaczy? Takie dosyć grudkowate?

  16. Julia pisze:

    Wow, wow pyszny przepis! Piekłam i wyszło genialne, lepsze niż z tradycyjnego przepisu, który znam. MNIAM 🙂

  17. azulrojo11 pisze:

    Miód? Wykluczone! Nie można miodu dodawać i potem piec w tak wysokiej temperaturze. Wtedy nie jest zdrowe prawda? Pod wpływem wysokiej temperatury zmienia się w syrop glukozowo-fruktozowy. Cały internet o tym wie.

  18. alicja pisze:

    zrobię ! wygląda cudownie 🙂

  19. Anna pisze:

    Robię już 4 raz i zawsze wychodzi super 🙂 zarówno płatki jak i marchewkę traktuje rozdrabniaczem, a orzechy wymieniam na garść rodzynek 😀 dzięki wielkie za ten przepis ❤

  20. Piotruś pisze:

    Ciasto wizualnie w mojej ocenie wyszło rewelacyjnie. Smak oceniam na jeszcze lepszy. Przepis zapisany,zapamiętany;)

  21. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona pisze:

    Cieszę się!<3

  22. Ewa pisze:

    Własnie zajadam sie ciastem marchewkowym w/g przepisy j/w…pycha….. nie miałam gozdzików, wiec nie dałam i zamiast orzechów dałam rodzynki i zurawine :)…to ciasto bedzie czestym „gosciem” w moim domu……bardzo dziekuje za przepis…pozdrawiam serdecznie 🙂

  23. Madzia pisze:

    Pierwszy raz robiłam i własnie natrafiłam na ten przepis, chciałam fit i musze powiedziec -jest przepyszne -akurat dzieci chciały
    sok z wyciskarki wiec wycisnełam 5 marchewek 5 jabłek -takze dzieci wypiły zdrowy soczek a ja zrobiłam z reszty zdrowy placek 🙂
    Polecam

  24. Beata pisze:

    Czy ciacho ma wyjść lekko ” gliniane” Nigdy nie piekłam ciasta marchewkowego.Wyszło lekko soczyste i lekko gliniane piekłam według przepisu.Zaglądałam czy aby nie surowe, ale po godzinie w piekarniku raczej to niemożliwe.. 😉
    Zjadłam ja i córka i bardzo nam smakuje 🙂 tylko potrzebuję potwierdzenia , że takie własnie ma wyjść ?

  25. Jonasz pisze:

    Hej. Pierwszy raz robię w ogóle ciasto.
    Nie rozumiem 4 pkt. co mam połączyć z żółtkami? Białka ubite? czy Płatki zmielone?
    Chyba jestem trąba 🙂

  26. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona pisze:

    Tak 🙂 taką śmieszną konsystencja ma, w zależności od soczystości marchewek może wyjśc bardziej lub mniej gliniaste 🙂 i czasm piecze się dłużej czasem krócej, troszkę zabawa z nim jest 🙂 Ale wyszło Tobie idealnie <3 pozdrawiam cieplutko ::)

  27. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona pisze:

    Z żółtkami calą masę, płatki mielisz na drobno 🙂 białka ubij i dorzuć do masy :)))

    pozdrawiam cieplutko 🙂

  28. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona pisze:

    super! <3 cieszę się bardzo:))) Modyfikacje super, smacznego! <3

    pozdrawiam cieplutko 🙂

  29. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona pisze:

    I jaki zdrowy dzień <3

    Fantastycznie ! <3

    pozdrawiam i ściskam mocno <3

  30. Marcin pisze:

    Smakuje trochę jak piernik albo sypnęło mi się za dużo cynamonu 🙂
    Ale baaaardzo dobre!

  31. agnieszka pisze:

    Witam,
    Czym można zastąpić orzechy? Moje dzieci mają na nie uczulenie.

  32. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona pisze:

    Marchewkowe jest takie troszkę piernikowate w zalezności ile nam się czego sypnie to bardziej lub mniej :))) Ciesze się, że smakuje <3

  33. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona pisze:

    Dzień dobry, może Pani spokojnie pominać 🙂 Albo dodać rodzynki zalane na 10 minut wrzątkiem wcześniej też powinno byc super 🙂

    pozdrawiam serdecznie 🙂

  34. Beata pisze:

    Czym można zastąpić jajka?

  35. Aga pisze:

    Witam. Robiłam wszystko według przepisu. Czemu moje ciasto nie wyrosło? Co źle zrobiłam?

  36. kasia pisze:

    zamiast platkow owsianych moga byc jaglane ?

  37. mila pisze:

    mmmmmmmm pycha

  38. KaRo pisze:

    A marchewki nie powinno się trochę odcisnąć z nadmisru soku ? Nie robi się zakalec ?

  39. KaRo pisze:

    Czy marchewki nie powinno się odcisnąć z nadmiaru soku ? Nie robi sie zakalec ?

  40. Paula :) pisze:

    Witam, czy ono jest takie niziutkie? tak miało wyjść? bo wydaje mi się ze wgl nie urosło 🙂

  41. Paula :) pisze:

    Witam, czy ono jest takie niziutkie? tak miało być? bo moje nic nie urosło:)

  42. Angelika pisze:

    Jeśli chciałabym dodać syropu z daktyli to ile ? Aaa i jeśli mam już gotową mąkę owsianą to tyle samo gram, ile tych płatków ?

  43. Monika pisze:

    Mogłaby Pani podać jaki wymiar miała foremka?

  44. Anna pisze:

    Czy na tortownice bedzie ok ?bo mam standardowy rozmiar pozdrawiam

  45. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona pisze:

    standardowa tortownica 🙂

  46. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona pisze:

    tak jak najbardziej 🙂

  47. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona pisze:

    Tak 🙂 dokładnie syropu z daktyli myślę o 2 łyżki więcej niż miodu 🙂

  48. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona pisze:

    Tak 🙂

  49. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona pisze:

    Ono jest takie, ze raczje nie wyrasta 🙂 odrobinę 🙂

  50. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona pisze:

    1 łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami wody 🙂 poczekać aż się zrobi kleik i dorzucić do masy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O mnie
Dietetycznie Zakręcona
Dietetyk do zadań specjalnych, z optymistycznym podejściem do życia, zarażam swoją pasją do zdrowego stylu życia! :))) Pokażę Wam, że dieta wcale nie musi być nudna, niesmaczna i trudna! A na pewno musi być pyszna, skuteczna i zdrowa!
Szukajka
Copyrights © 2015-2016 SUZETTE. All Rights Reserved.

Facebook