Dietetyczne i pyszne ciasto marchewkowe :)

Dietetyczne i pyszne ciasto marchewkowe :)Jadłyście kiedykolwiek ciasto marchewkowe? Jeśli tak to jestem pewna, że podbiło Wasze kubki smakowe 🙂 Jeśli nie miałyście jeszcze okazji to gwarantuję, że będzie Wam smakować 🙂 Zapraszam na marchewkowe-love z płatków owsianych i bez cukru!: ))) Idealne na Wielkanoc! :)))

Jestem ogromną fanką ciasta marchewkowego, czas najwyższy na wersje domowej roboty mało tłustą i fit 🙂

Bo jaki jest sens ciasta marchewkowego z dwoma szklankami cukru i pół litra oleju? 🙂

Mój przepis jest niskokaloryczny i można go jeść bez obaw i wyrzutów sumienia! :)))

Ma być zdrowo, lekko i pysznie! :)))

Dietetyczne i pyszne ciasto marchewkowe :)

Składniki

na ciacho 🙂

  • 3,5 szklanki startej marchwi (około 400 g)
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich ( około 150 g)
  • 4 jajka
  • 2,5-3 łyżki prawdziwego miodu lub 5 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 goździki
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • 2 garście orzechów włoskich (około 60-70 g)

na krem 🙂

  • 125 g serka philadelphia naturalnego lub Bielucha Lekkiego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/3 laski wanillii
  • płatki migdałowe

Dietetyczne i pyszne ciasto marchewkowe :)

Sposób przygotowania

  1. Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
  2. Płatki owsiane mielimy na mąkę za pomocą blendera (poszło zaskakująco prosto :))
  3. Następnie białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
  4. Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą.
  5. Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy.
  6. Następnie dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia i partiami zmielone płatki owsiane i dokładnie mieszamy
  7. Goździki zawinęłam w woreczek foliowy i za pomocą tłuczka dałam im popalić ;), dosypałam do mojej marchewkowej masy 🙂
  8. Orzechy włoskie spotka ten sam los 🙂 Im drobniej tym lepiej 🙂
  9. Dodajemy 2 łyżki oleju oraz miod/ksylitol i wszystko dokładnie mieszamy 🙂
  10. Blachę smarujemy odrobiną oleju lub wykładamy papier do pieczenia 🙂
  11. Piekarnik nastawiamy na 160-170 stopni na termoobieg, gdy będzie już nagrzany pieczemy godzinę 🙂 (Co 20 minut obracałam ciacho, ale mój piekarnik krzywo grzeje 😉
  12. Po godzinie wyłączyłam i uchyliłam piekarnik i zostawiłam ciasto na około 20 minut, następnie wyjęłam je i pozwoliłam mu w spokoju wystygnąć :)))
  13. Gdy ciasto jest już chłodne pora zabrać się za krem 🙂 Serek mieszamy z miodem, dodajemy obrane ziarenka wanilli i mieszamy 🙂 Pokrywamy równomiernie górę ciasta i obsypujemy migdałami :)))
  14. Zajadamy się bez poczucia winy ! :)))

Dietetyczne i pyszne ciasto marchewkowe :)

Smacznego! :)))

Wartości odżywcze: dla 1 porcji bez kremu dzieląc ciasto na 8 kawałków 🙂

A z kremem to jedynie 64 kcal więcej :)))

1 kawałek jest bardzo sycący i pyszny! :))))

Dietetyczne i pyszne ciasto marchewkowe :)

A jakie jest Wasze ulubione ciasto? :)))

Wesołych i Spokojnych Świąt Wielkiejnocy, pełnych miłości i radości spędzonych w rodzinnym gronie życzy Urodowa Fit Maniaczka :))))

Zakręcona dietetyczka z holistycznym i optymistycznym podejściem do świata
Posts published: 150

124 comments

  1. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka napisał(a):

    Tak taka mączka 🙂 A z termoobiegiem piekłaś? I w jakiej temperaturze? I jaka forma? To ciasto niestety czasem płata figle, bo w zależności do marchewek jest więcej lub mniej wody … 🙁

  2. ego napisał(a):

    może właśnie w płatkach owsianych tkwi problem, bo nie były aż tak drobno zmielone 🙁 piekłam zgodnie z przepisem, na termoobiegu w temp 170 st. marchew też była dosyć soczysta, może trzeba by ją odcisnąc troche?

  3. ego napisał(a):

    piekłam w tortownicy 28 cm 🙂

  4. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka napisał(a):

    Bardzo możliwe, że za dokładnie je zmieliłaś, u mnie to trwało sekund kilka 🙂 Niektóre płatki były prawie całe 🙂 I marchewki soczyste właśnie na pewno troszkę rozmiękły nasze ciacho, ale pomysł z odcisnięciem marchwi jest super! :)))) Najgorsze jest to, że jak ja je robię to masa po wymieszaniu jest dość wodnista i ciężko stwierdzić, jaka konstystencja jest idealna, a jaka „”za mokra” 🙁

    Ostatnio piekłam 15 minut dłużej, a górę odkroiłam i środek się dopiekł 🙂 Ale może pokombinuje nad proporcjami 🙂 Albo odciśnięcie załatwi sprawę 🙂

  5. karifionka napisał(a):

    zamiast mielić płatki owsiane na mąkę można dac po prostu mąkę owsianą ?

  6. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka napisał(a):

    Myślę, że tak 🙂 Tylko może będzie trzeba jej dodać trochę więcej 🙂

  7. Catherine napisał(a):

    Dzisiaj zrobiłam, mimo moich umiarkowanych cukierniczych umiejętności dałam radę! 🙂 Wyszło bardzo dobre, na pewno jeszcze nieraz skorzystam z Twojego przepisu, dzięki!
    A, i zamiast zmielonych płatków dałam po prostu mąkę owsianą i wyszło w porządku, w ilości takiej ile wzięłabym płatków (w gramach).

  8. Monia napisał(a):

    Robiłam już chyba 5 rożnych marchewkowcow i za każdym razem wyciskam startą marchew-zawsze sie udaje ! 🙂

  9. Natka napisał(a):

    Hej 🙂 na jaką formę to są składniki ?

  10. Diana napisał(a):

    Najlepsze dietetyczne ciastko ever!!! Odkąd upiekłam je pierwszy raz 3 tygodnie temu, piekę non stop. Serwuję znajomym i dzieciom i wszystkim smakuje. To najlepszy dowód na to, że można pysznie i zdrowo. Gratuluję przepisu i dziękuję za niego:-)

  11. naleśniki na słono napisał(a):

    Witam. Test komentowania.

  12. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka napisał(a):

    witam, jaki test?

  13. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka napisał(a):

    Bardzo się cieszę! <3

    Smacznego <3

  14. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka napisał(a):

    hej 🙂 ja robiłam na tortownicy 28 cm 🙂

  15. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka napisał(a):

    Cieszę mega <3

  16. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka napisał(a):

    Super patent 😀 świetna nazwa ! :D:D

  17. mateusz napisał(a):

    zrobiłem w foremkach do muffinek, żeby nie było, że z wierzchu się spieką, a w środku będą pływać, około 45 min w temp. 170 st. termoobieg, mogły poczekać z 5-10 min jeszcze, w środku były lekko „wilgotne”, ale może takie właśnie miały wyjść, dodam, że wycisnąłem nadmiar soku, ale oczywiście nie do sucha, dodałem utarte migdały zamiast orzechów włoskich, mają „łagodniejszy smak” i mniej kalorii, wyszły bardzo smaczne, wystarczająco słodkie (bez kremu), jak się komuś przyda, to wymiary foremek: góra średnica 7 cm, dół średnica 5 cm, wysokość 3 cm (z podanej ilości składników wyszło 10 muffinek); aaa, bo bym zapomniał, chłopaki też potrafią… 🙂

  18. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka napisał(a):

    Aaaa witam pietwszego Pana na moim blogu i w dodatku jakiego zdolnego! <3

    Świetny pomysł!!! :))) Ah Ci mężczyźni na wszystko znajdą sposób :)))

    Marchewkowe zawsze będzie wilgotne w środku :))) także myślę, żee udało się idealnie :)))

    Też uważam, że bez kremu jest pyszne! :)))

  19. Wiola napisał(a):

    Wypróbowałam przepis.Ciasto wyszło rewelacyjne, pyszne 🙂 Dziękuję za inspirację i pozdrawiam. Będę tu zaglądać 🙂

  20. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka napisał(a):

    Cieszę się, że smakowało :))))

    Zapraszam częściej :)))

  21. Patka napisał(a):

    Da się inaczej zmielić płatki niż blenderem? Co polecasz? 😀

  22. Aneta napisał(a):

    Wybrałam ten przepis spośród wielu innych, równie ciekawych i nie żałuję. Nie trzymałam się idealnie proporcji. Robiłam na wyczucie, ale ze wszystkich podanych składników. Wyszło pyszniutkie. 6letnia córcia zażyczyła sobie, aby to ciasto robić raz w tygodniu. Zdrowsze i lepsze od słodyczy. Polecam, przepis genialny.

  23. Marcik napisał(a):

    Rewelacja???? idealne w smaku i konsystencji…a także zdrowe i bez zbędnych kalorii, czyli to co lubię najbardziej ❤

  24. Paula napisał(a):

    Właśnie siedzę w pracy i zajadam się tym ciachem w ramach II śniadania – pycha! Można jeść bez wyrzutów ! :)))

  25. iLoveeat napisał(a):

    Uwaga!! Robi się ^_^ Godzinka czekania i zobaczymy 😉 A apetyt rośnie….

  26. Asia napisał(a):

    Zrobiłam dzisiaj ciasto według Twojego przepisu. Jest pyszneee!!! Wyszło idealne. Piekłam w prostokątnej blaszce i idealnie się upiekło. Właśnie przeglądam Twoją stronę – Gratuluję, na pewno będę Twoim stałym gościem tutaj. Pozdrawiam

  27. Asia napisał(a):

    Upiekłam dzisiaj ciasto według Twojego przepisu. Jest pyszneeee!!!! Wyszło idealne, nie za suche, nie za wilgotne. Na pewno będę częstym gościem tutaj.

  28. Martyna napisał(a):

    Cześć! Wygląda pięknie i przepysznie <3 Chciałabym jednak ciasto upiec w formie muffinek – czy to się uda z tymi proporcjami? Może coś dodać? 🙂

  29. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka napisał(a):

    Wiesz co hm może w takim razie użyć lepiej mąki owsianej albo otręb? 🙂 blenderem to trwa minutkę 🙂

  30. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka napisał(a):

    hejka 🙂 wiesz co kilka komentarzy niżej pamiętam, że ktoś zmieniał propocje na muffiny, ja ostatnio też mam fazę na muffiny także myślę, że za niedługo będę eksperymentować z marhcewkowymi <3 Poczekasz? :)))

  31. Martyna napisał(a):

    Wielkie dzięki! Jasne ewentualnie sama pokombinuję, bo mnie ręce świerzbią haha 🙂 Podzielę się efektem w razie czego 😉

  32. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka napisał(a):

    Haha 😀 ja właśnie dzisiaj na etapie ciasteczek owsianych 😀 chociaż marchewki czekają 😀 Daj znać czy zmieniałaś coś w propocjach i pochwal się fotkami <3

  33. Bozena napisał(a):

    Chcialabym zamiast miodu dac brazowy cukier. Ile musialoby go byc by ciasto bylo rownie slodkie jak z miodem?

  34. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka napisał(a):

    Ja bym spróbowała taką samą, ale musisz na bieżąco spróbować, żeby go nie przesłodzić 🙂

  35. Marta napisał(a):

    Cześć 🙂 czy mogłabyś mi powiedziec czy ciasto rośnie? 🙂 zrobiłam, w smaku wyszlo bardzo dobre, ale nie urosło nic a nic. Zasatawiam się czy powinno, czy właśnie tak miało byc 🙂 Pozdrawiam

  36. Ada napisał(a):

    Przydał by się wygląd masy ….bo właśnie wszystkie składniki zmieszałam i czekam żeby wstawić do piekarnika ale dziwnie to póki co wygląda….

  37. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka napisał(a):

    Wiesz co, jak rośnie to bardzo minimalnie 🙂 Dlatego ni przejmuj się 🙂

  38. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka napisał(a):

    To znaczy? Takie dosyć grudkowate?

  39. Anna napisał(a):

    Robię już 4 raz i zawsze wychodzi super 🙂 zarówno płatki jak i marchewkę traktuje rozdrabniaczem, a orzechy wymieniam na garść rodzynek 😀 dzięki wielkie za ten przepis ❤

  40. Piotruś napisał(a):

    Ciasto wizualnie w mojej ocenie wyszło rewelacyjnie. Smak oceniam na jeszcze lepszy. Przepis zapisany,zapamiętany;)

  41. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona napisał(a):

    Cieszę się!<3

  42. Ewa napisał(a):

    Własnie zajadam sie ciastem marchewkowym w/g przepisy j/w…pycha….. nie miałam gozdzików, wiec nie dałam i zamiast orzechów dałam rodzynki i zurawine :)…to ciasto bedzie czestym „gosciem” w moim domu……bardzo dziekuje za przepis…pozdrawiam serdecznie 🙂

  43. Madzia napisał(a):

    Pierwszy raz robiłam i własnie natrafiłam na ten przepis, chciałam fit i musze powiedziec -jest przepyszne -akurat dzieci chciały
    sok z wyciskarki wiec wycisnełam 5 marchewek 5 jabłek -takze dzieci wypiły zdrowy soczek a ja zrobiłam z reszty zdrowy placek 🙂
    Polecam

  44. Beata napisał(a):

    Czy ciacho ma wyjść lekko ” gliniane” Nigdy nie piekłam ciasta marchewkowego.Wyszło lekko soczyste i lekko gliniane piekłam według przepisu.Zaglądałam czy aby nie surowe, ale po godzinie w piekarniku raczej to niemożliwe.. 😉
    Zjadłam ja i córka i bardzo nam smakuje 🙂 tylko potrzebuję potwierdzenia , że takie własnie ma wyjść ?

  45. Jonasz napisał(a):

    Hej. Pierwszy raz robię w ogóle ciasto.
    Nie rozumiem 4 pkt. co mam połączyć z żółtkami? Białka ubite? czy Płatki zmielone?
    Chyba jestem trąba 🙂

  46. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona napisał(a):

    Tak 🙂 taką śmieszną konsystencja ma, w zależności od soczystości marchewek może wyjśc bardziej lub mniej gliniaste 🙂 i czasm piecze się dłużej czasem krócej, troszkę zabawa z nim jest 🙂 Ale wyszło Tobie idealnie <3 pozdrawiam cieplutko ::)

  47. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona napisał(a):

    Z żółtkami calą masę, płatki mielisz na drobno 🙂 białka ubij i dorzuć do masy :)))

    pozdrawiam cieplutko 🙂

  48. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona napisał(a):

    super! <3 cieszę się bardzo:))) Modyfikacje super, smacznego! <3

    pozdrawiam cieplutko 🙂

  49. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona napisał(a):

    I jaki zdrowy dzień <3

    Fantastycznie ! <3

    pozdrawiam i ściskam mocno <3

  50. Marcin napisał(a):

    Smakuje trochę jak piernik albo sypnęło mi się za dużo cynamonu 🙂
    Ale baaaardzo dobre!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O mnie
Dietetycznie Zakręcona
Dietetyk do zadań specjalnych, z optymistycznym podejściem do życia, zarażam swoją pasją do zdrowego stylu życia! :))) Pokażę Wam, że dieta wcale nie musi być nudna, niesmaczna i trudna! A na pewno musi być pyszna, skuteczna i zdrowa!
Szukajka
Copyrights © 2015-2016 SUZETTE. All Rights Reserved.

Facebook