Dietetyczne i pyszne ciasto marchewkowe :)

Dietetyczne i pyszne ciasto marchewkowe :)Jadłyście kiedykolwiek ciasto marchewkowe? Jeśli tak to jestem pewna, że podbiło Wasze kubki smakowe 🙂 Jeśli nie miałyście jeszcze okazji to gwarantuję, że będzie Wam smakować 🙂 Zapraszam na marchewkowe-love z płatków owsianych i bez cukru!: ))) Idealne na Wielkanoc! :)))

Jestem ogromną fanką ciasta marchewkowego, czas najwyższy na wersje domowej roboty mało tłustą i fit 🙂

Bo jaki jest sens ciasta marchewkowego z dwoma szklankami cukru i pół litra oleju? 🙂

Mój przepis jest niskokaloryczny i można go jeść bez obaw i wyrzutów sumienia! :)))

Ma być zdrowo, lekko i pysznie! :)))

Dietetyczne i pyszne ciasto marchewkowe :)

Składniki

na ciacho 🙂

  • 3,5 szklanki startej marchwi (około 400 g)
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich ( około 150 g)
  • 4 jajka
  • 2,5-3 łyżki prawdziwego miodu lub 5 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 goździki
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • 2 garście orzechów włoskich (około 60-70 g)

na krem 🙂

  • 125 g serka philadelphia naturalnego lub Bielucha Lekkiego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/3 laski wanillii
  • płatki migdałowe

Dietetyczne i pyszne ciasto marchewkowe :)

Sposób przygotowania

  1. Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
  2. Płatki owsiane mielimy na mąkę za pomocą blendera (poszło zaskakująco prosto :))
  3. Następnie białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
  4. Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą.
  5. Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy.
  6. Następnie dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia i partiami zmielone płatki owsiane i dokładnie mieszamy
  7. Goździki zawinęłam w woreczek foliowy i za pomocą tłuczka dałam im popalić ;), dosypałam do mojej marchewkowej masy 🙂
  8. Orzechy włoskie spotka ten sam los 🙂 Im drobniej tym lepiej 🙂
  9. Dodajemy 2 łyżki oleju oraz miod/ksylitol i wszystko dokładnie mieszamy 🙂
  10. Blachę smarujemy odrobiną oleju lub wykładamy papier do pieczenia 🙂
  11. Piekarnik nastawiamy na 160-170 stopni na termoobieg, gdy będzie już nagrzany pieczemy godzinę 🙂 (Co 20 minut obracałam ciacho, ale mój piekarnik krzywo grzeje 😉
  12. Po godzinie wyłączyłam i uchyliłam piekarnik i zostawiłam ciasto na około 20 minut, następnie wyjęłam je i pozwoliłam mu w spokoju wystygnąć :)))
  13. Gdy ciasto jest już chłodne pora zabrać się za krem 🙂 Serek mieszamy z miodem, dodajemy obrane ziarenka wanilli i mieszamy 🙂 Pokrywamy równomiernie górę ciasta i obsypujemy migdałami :)))
  14. Zajadamy się bez poczucia winy ! :)))

Dietetyczne i pyszne ciasto marchewkowe :)

Smacznego! :)))

Wartości odżywcze: dla 1 porcji bez kremu dzieląc ciasto na 8 kawałków 🙂

A z kremem to jedynie 64 kcal więcej :)))

1 kawałek jest bardzo sycący i pyszny! :))))

Dietetyczne i pyszne ciasto marchewkowe :)

A jakie jest Wasze ulubione ciasto? :)))

Wesołych i Spokojnych Świąt Wielkiejnocy, pełnych miłości i radości spędzonych w rodzinnym gronie życzy Urodowa Fit Maniaczka :))))

Zakręcona dietetyczka z holistycznym i optymistycznym podejściem do świata
Posts published: 158

164 comments

  1. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka pisze:

    Cieszę się bardzo! :)))

  2. Like it pisze:

    Przepyszne ciasto ❤ polecam wszystkim 🙂

  3. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka pisze:

    cieszę się, że smakowało <3

  4. ego pisze:

    witam, mi nie wyszło 🙁 nie wiem o co chodzi, wierzch wręcz spalony natomiast spód mokry, wręcz błoto 🙁 poszło do kosza… czy płatki owsiane mają być zmielone bardzo drobno – to ma być taka mączka? siedział w piekarniku tyle co trzeba, na 2gim piętrze od dołu

  5. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka pisze:

    Tak taka mączka 🙂 A z termoobiegiem piekłaś? I w jakiej temperaturze? I jaka forma? To ciasto niestety czasem płata figle, bo w zależności do marchewek jest więcej lub mniej wody … 🙁

  6. ego pisze:

    może właśnie w płatkach owsianych tkwi problem, bo nie były aż tak drobno zmielone 🙁 piekłam zgodnie z przepisem, na termoobiegu w temp 170 st. marchew też była dosyć soczysta, może trzeba by ją odcisnąc troche?

  7. ego pisze:

    piekłam w tortownicy 28 cm 🙂

  8. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka pisze:

    Bardzo możliwe, że za dokładnie je zmieliłaś, u mnie to trwało sekund kilka 🙂 Niektóre płatki były prawie całe 🙂 I marchewki soczyste właśnie na pewno troszkę rozmiękły nasze ciacho, ale pomysł z odcisnięciem marchwi jest super! :)))) Najgorsze jest to, że jak ja je robię to masa po wymieszaniu jest dość wodnista i ciężko stwierdzić, jaka konstystencja jest idealna, a jaka „”za mokra” 🙁

    Ostatnio piekłam 15 minut dłużej, a górę odkroiłam i środek się dopiekł 🙂 Ale może pokombinuje nad proporcjami 🙂 Albo odciśnięcie załatwi sprawę 🙂

  9. Krzysiek pisze:

    Ja zrobiłem wg. przepisu i krok po kroku jak napisane i nie upiekł się w środku ani nie wyrósł 😒

  10. karifionka pisze:

    zamiast mielić płatki owsiane na mąkę można dac po prostu mąkę owsianą ?

  11. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka pisze:

    Myślę, że tak 🙂 Tylko może będzie trzeba jej dodać trochę więcej 🙂

  12. Catherine pisze:

    Dzisiaj zrobiłam, mimo moich umiarkowanych cukierniczych umiejętności dałam radę! 🙂 Wyszło bardzo dobre, na pewno jeszcze nieraz skorzystam z Twojego przepisu, dzięki!
    A, i zamiast zmielonych płatków dałam po prostu mąkę owsianą i wyszło w porządku, w ilości takiej ile wzięłabym płatków (w gramach).

  13. Monia pisze:

    Robiłam już chyba 5 rożnych marchewkowcow i za każdym razem wyciskam startą marchew-zawsze sie udaje ! 🙂

  14. Natka pisze:

    Hej 🙂 na jaką formę to są składniki ?

  15. Ada pisze:

    Hej 🙂 mi też wyszło mokre, ostyglo i całe się rozwalił na pół 🙁 a szkoda bo taki ładny zapach 🙁

  16. Diana pisze:

    Najlepsze dietetyczne ciastko ever!!! Odkąd upiekłam je pierwszy raz 3 tygodnie temu, piekę non stop. Serwuję znajomym i dzieciom i wszystkim smakuje. To najlepszy dowód na to, że można pysznie i zdrowo. Gratuluję przepisu i dziękuję za niego:-)

  17. Witam. Test komentowania.

  18. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka pisze:

    witam, jaki test?

  19. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka pisze:

    Bardzo się cieszę! <3

    Smacznego <3

  20. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka pisze:

    hej 🙂 ja robiłam na tortownicy 28 cm 🙂

  21. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka pisze:

    Cieszę mega <3

  22. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka pisze:

    Super patent 😀 świetna nazwa ! :D:D

  23. Mona pisze:

    mi niestety też w środku wyszła mokra papka…góra pieknie spieczona i apetyczna, a środek i dół- eh. może to wina piekarnika? mój dosyć mocno daje czadu, cały czas tam wieje gorącym powietrzem..zwykle daję mniejszą temperaturę do wszystkiego, ale i tak się potrafi spalić…ale chyba rzeczywiście przydałoby sie wycisnąć marchew, bo strasznie mokra masa

  24. mateusz pisze:

    zrobiłem w foremkach do muffinek, żeby nie było, że z wierzchu się spieką, a w środku będą pływać, około 45 min w temp. 170 st. termoobieg, mogły poczekać z 5-10 min jeszcze, w środku były lekko „wilgotne”, ale może takie właśnie miały wyjść, dodam, że wycisnąłem nadmiar soku, ale oczywiście nie do sucha, dodałem utarte migdały zamiast orzechów włoskich, mają „łagodniejszy smak” i mniej kalorii, wyszły bardzo smaczne, wystarczająco słodkie (bez kremu), jak się komuś przyda, to wymiary foremek: góra średnica 7 cm, dół średnica 5 cm, wysokość 3 cm (z podanej ilości składników wyszło 10 muffinek); aaa, bo bym zapomniał, chłopaki też potrafią… 🙂

  25. mateusz pisze:

    próba czy się uda 😕

  26. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka pisze:

    Aaaa witam pietwszego Pana na moim blogu i w dodatku jakiego zdolnego! <3

    Świetny pomysł!!! :))) Ah Ci mężczyźni na wszystko znajdą sposób :)))

    Marchewkowe zawsze będzie wilgotne w środku :))) także myślę, żee udało się idealnie :)))

    Też uważam, że bez kremu jest pyszne! :)))

  27. Marta pisze:

    Ciasto wspaniałe!
    Poprzednio zrobiłam wg przepisu, dziś troszkę zmodyfikowałam dodając bananów, mniej jajek i więcej płatków i piekąc jako ciasteczka, a nie ciasto. Świetny przepis, świetna inspiracja!

  28. kana pisze:

    A co to za serek. Zwykly homogenizowany moze byc ?

  29. kana pisze:

    Co to za serek?

  30. kkkkk pisze:

    nie oddzieliłam białek od żółtek, zamiast płatków owsianych użyłam mąki basi z pełnego przemiału, piekłam w keksówce i kształtem przypomina chleb. ALE jest super smaczne, sycące, słodziutkie, mocno cynamonowe, idealnie wilgotne i nie rozpadające się! będę regularnie korzystać z przepisu! 🙂

  31. Asia pisze:

    Właśnie wczoraj zrobiłam to ciasto i próbowałam. Jest przepyszne. Myślę, że koleżanki z pracy, które poczęstuję będą miały takie same zdanie.

  32. Julinek pisze:

    Super przepis.mam pytanie czy krem można położyć gdy ciasto jest jeszcze ciepłe?

  33. Paulina pisze:

    Mi wyszło. Pyszne jest ☺

  34. Kasia pisze:

    Dziś postanowiłam upiec ciasto. Niestety zupełnie mi nie urosło 🙁 przy wykładaniu masy na blachę była dość sucha. co poszło nie tak? W smaku smaczne 🙂

  35. KR pisze:

    Co zrobić żeby ciasto nie byli takie płynne? Moje po upieczeniu nie było takie jak na zdjęciu :(((

  36. Wiola pisze:

    Wypróbowałam przepis.Ciasto wyszło rewelacyjne, pyszne 🙂 Dziękuję za inspirację i pozdrawiam. Będę tu zaglądać 🙂

  37. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka pisze:

    Cieszę się, że smakowało :))))

    Zapraszam częściej :)))

  38. Patka pisze:

    Da się inaczej zmielić płatki niż blenderem? Co polecasz? 😀

  39. Aneta pisze:

    Wybrałam ten przepis spośród wielu innych, równie ciekawych i nie żałuję. Nie trzymałam się idealnie proporcji. Robiłam na wyczucie, ale ze wszystkich podanych składników. Wyszło pyszniutkie. 6letnia córcia zażyczyła sobie, aby to ciasto robić raz w tygodniu. Zdrowsze i lepsze od słodyczy. Polecam, przepis genialny.

  40. Marcik pisze:

    Rewelacja???? idealne w smaku i konsystencji…a także zdrowe i bez zbędnych kalorii, czyli to co lubię najbardziej ❤

  41. Paula pisze:

    Właśnie siedzę w pracy i zajadam się tym ciachem w ramach II śniadania – pycha! Można jeść bez wyrzutów ! :)))

  42. iLoveeat pisze:

    Uwaga!! Robi się ^_^ Godzinka czekania i zobaczymy 😉 A apetyt rośnie….

  43. Asia pisze:

    Zrobiłam dzisiaj ciasto według Twojego przepisu. Jest pyszneee!!! Wyszło idealne. Piekłam w prostokątnej blaszce i idealnie się upiekło. Właśnie przeglądam Twoją stronę – Gratuluję, na pewno będę Twoim stałym gościem tutaj. Pozdrawiam

  44. Asia pisze:

    Upiekłam dzisiaj ciasto według Twojego przepisu. Jest pyszneeee!!!! Wyszło idealne, nie za suche, nie za wilgotne. Na pewno będę częstym gościem tutaj.

  45. Sendi pisze:

    Jak gęste ma być to ciasto? Mi wyszło tak gęste, że ciężko mi było dobrze to wszystko wymieszać… własnie włożyłam do piekarnika jestem ciekawa czy coś z tego będzie.

  46. Martyna pisze:

    Cześć! Wygląda pięknie i przepysznie <3 Chciałabym jednak ciasto upiec w formie muffinek – czy to się uda z tymi proporcjami? Może coś dodać? 🙂

  47. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka pisze:

    Wiesz co hm może w takim razie użyć lepiej mąki owsianej albo otręb? 🙂 blenderem to trwa minutkę 🙂

  48. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka pisze:

    hejka 🙂 wiesz co kilka komentarzy niżej pamiętam, że ktoś zmieniał propocje na muffiny, ja ostatnio też mam fazę na muffiny także myślę, że za niedługo będę eksperymentować z marhcewkowymi <3 Poczekasz? :)))

  49. Martyna pisze:

    Wielkie dzięki! Jasne ewentualnie sama pokombinuję, bo mnie ręce świerzbią haha 🙂 Podzielę się efektem w razie czego 😉

  50. Dietetycznie Zakręcona Urodowa Fit Maniaczka pisze:

    Haha 😀 ja właśnie dzisiaj na etapie ciasteczek owsianych 😀 chociaż marchewki czekają 😀 Daj znać czy zmieniałaś coś w propocjach i pochwal się fotkami <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O mnie
Dietetycznie Zakręcona
Dietetyk do zadań specjalnych, z optymistycznym podejściem do życia, zarażam swoją pasją do zdrowego stylu życia! :))) Pokażę Wam, że dieta wcale nie musi być nudna, niesmaczna i trudna! A na pewno musi być pyszna, skuteczna i zdrowa!
Szukajka
Copyrights © 2015-2016 SUZETTE. All Rights Reserved.

Facebook