Dietetyczne i pyszne ciasto marchewkowe :)

Dietetyczne i pyszne ciasto marchewkowe :)Jadłyście kiedykolwiek ciasto marchewkowe? Jeśli tak to jestem pewna, że podbiło Wasze kubki smakowe 🙂 Jeśli nie miałyście jeszcze okazji to gwarantuję, że będzie Wam smakować 🙂 Zapraszam na marchewkowe-love z płatków owsianych i bez cukru!: ))) Idealne na Wielkanoc! :)))

Jestem ogromną fanką ciasta marchewkowego, czas najwyższy na wersje domowej roboty mało tłustą i fit 🙂

Bo jaki jest sens ciasta marchewkowego z dwoma szklankami cukru i pół litra oleju? 🙂

Mój przepis jest niskokaloryczny i można go jeść bez obaw i wyrzutów sumienia! :)))

Ma być zdrowo, lekko i pysznie! :)))

Dietetyczne i pyszne ciasto marchewkowe :)

Składniki

na ciacho 🙂

  • 3,5 szklanki startej marchwi (około 400 g)
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich ( około 150 g)
  • 4 jajka
  • 2,5-3 łyżki prawdziwego miodu lub 5 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 goździki
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • 2 garście orzechów włoskich (około 60-70 g)

na krem 🙂

  • 125 g serka philadelphia naturalnego lub Bielucha Lekkiego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/3 laski wanillii
  • płatki migdałowe

Dietetyczne i pyszne ciasto marchewkowe :)

Sposób przygotowania

  1. Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
  2. Płatki owsiane mielimy na mąkę za pomocą blendera (poszło zaskakująco prosto :))
  3. Następnie białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
  4. Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą.
  5. Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy.
  6. Następnie dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia i partiami zmielone płatki owsiane i dokładnie mieszamy
  7. Goździki zawinęłam w woreczek foliowy i za pomocą tłuczka dałam im popalić ;), dosypałam do mojej marchewkowej masy 🙂
  8. Orzechy włoskie spotka ten sam los 🙂 Im drobniej tym lepiej 🙂
  9. Dodajemy 2 łyżki oleju oraz miod/ksylitol i wszystko dokładnie mieszamy 🙂
  10. Blachę smarujemy odrobiną oleju lub wykładamy papier do pieczenia 🙂
  11. Piekarnik nastawiamy na 160-170 stopni na termoobieg, gdy będzie już nagrzany pieczemy godzinę 🙂 (Co 20 minut obracałam ciacho, ale mój piekarnik krzywo grzeje 😉
  12. Po godzinie wyłączyłam i uchyliłam piekarnik i zostawiłam ciasto na około 20 minut, następnie wyjęłam je i pozwoliłam mu w spokoju wystygnąć :)))
  13. Gdy ciasto jest już chłodne pora zabrać się za krem 🙂 Serek mieszamy z miodem, dodajemy obrane ziarenka wanilli i mieszamy 🙂 Pokrywamy równomiernie górę ciasta i obsypujemy migdałami :)))
  14. Zajadamy się bez poczucia winy ! :)))

Dietetyczne i pyszne ciasto marchewkowe :)

Smacznego! :)))

Wartości odżywcze: dla 1 porcji bez kremu dzieląc ciasto na 8 kawałków 🙂

A z kremem to jedynie 64 kcal więcej :)))

1 kawałek jest bardzo sycący i pyszny! :))))

Dietetyczne i pyszne ciasto marchewkowe :)

A jakie jest Wasze ulubione ciasto? :)))

Wesołych i Spokojnych Świąt Wielkiejnocy, pełnych miłości i radości spędzonych w rodzinnym gronie życzy Urodowa Fit Maniaczka :))))

Zakręcona dietetyczka z holistycznym i optymistycznym podejściem do świata
Posts published: 126

124 comments

  1. agnieszka napisał(a):

    Witam,
    Czym można zastąpić orzechy? Moje dzieci mają na nie uczulenie.

  2. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona napisał(a):

    Marchewkowe jest takie troszkę piernikowate w zalezności ile nam się czego sypnie to bardziej lub mniej :))) Ciesze się, że smakuje <3

  3. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona napisał(a):

    Dzień dobry, może Pani spokojnie pominać 🙂 Albo dodać rodzynki zalane na 10 minut wrzątkiem wcześniej też powinno byc super 🙂

    pozdrawiam serdecznie 🙂

  4. Beata napisał(a):

    Czym można zastąpić jajka?

  5. Aga napisał(a):

    Witam. Robiłam wszystko według przepisu. Czemu moje ciasto nie wyrosło? Co źle zrobiłam?

  6. mila napisał(a):

    mmmmmmmm pycha

  7. Paula :) napisał(a):

    Witam, czy ono jest takie niziutkie? tak miało być? bo moje nic nie urosło:)

  8. Angelika napisał(a):

    Jeśli chciałabym dodać syropu z daktyli to ile ? Aaa i jeśli mam już gotową mąkę owsianą to tyle samo gram, ile tych płatków ?

  9. Monika napisał(a):

    Mogłaby Pani podać jaki wymiar miała foremka?

  10. Anna napisał(a):

    Czy na tortownice bedzie ok ?bo mam standardowy rozmiar pozdrawiam

  11. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona napisał(a):

    standardowa tortownica 🙂

  12. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona napisał(a):

    tak jak najbardziej 🙂

  13. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona napisał(a):

    Tak 🙂 dokładnie syropu z daktyli myślę o 2 łyżki więcej niż miodu 🙂

  14. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona napisał(a):

    Tak 🙂

  15. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona napisał(a):

    Ono jest takie, ze raczje nie wyrasta 🙂 odrobinę 🙂

  16. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona napisał(a):

    1 łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami wody 🙂 poczekać aż się zrobi kleik i dorzucić do masy 🙂

  17. Gabrysia napisał(a):

    A można dodać mąki orkiszowej zamist owsianej by wyrosło 🙂 ?
    Chce zrobić takie ciasto zamiast tortu urodzinowego 🙂

  18. Gabrysia napisał(a):

    Czy mozna dodac mąki orkiszowej zamiast owsianej?
    Chce żeby wyrosło bo mam zamiar zrobic je jako urodzinowy tort 🙂

  19. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona napisał(a):

    jasne 🙂 tylko ono za bardzo nie wyrasta, więc n ie wiem czy spełni się w roli tortu 🙂

  20. Gabrysia napisał(a):

    Super 🙂
    Nie musi być aż wyrośnięte
    Goście sami dorośli, a solenizant nie przepada za tortami z kremem 😉

  21. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona napisał(a):

    Aaaa 🙂 więc wszystko jasne 🙂 super 🙂 Świetny pomysł 🙂

  22. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona napisał(a):

    i wszystkiego najlepszego dla solenizanta 🙂

  23. Kasia napisał(a):

    Czy mogę ominąć imbir, orzechy i goździki? Tak jak jest w klasycznym cieście? A miód zastąpić syropem klonowym(jesli tak to w jakiej ilości).

  24. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona napisał(a):

    syrop klonowy jasne, wiesz co kwestia co jest słodsze, dawno nie jadłam syropu i powiem Ci szczerze, że nie pamiętam 🙂 więc musisz dosłodzić troszkę na oko 🙂 Tak możesz pominąć 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O mnie
Dietetycznie Zakręcona
Dietetyk do zadań specjalnych, z optymistycznym podejściem do życia, zarażam swoją pasją do zdrowego stylu życia! :))) Pokażę Wam, że dieta wcale nie musi być nudna, niesmaczna i trudna! A na pewno musi być pyszna, skuteczna i zdrowa!
Szukajka
Copyrights © 2015-2016 SUZETTE. All Rights Reserved.

Facebook