Witam Cię na moim blogu, gdzie poznasz pyszne, łatwe i dietetycznie przepisy :) Najnowsze i poparte dowodami naukowymi nowinki dietetyczne

Dietetyczne kaszotto pomidorowe

Dietetyczne kaszotto pomidoroweNie jesteście fankami kaszy? Od teraz na pewno się to zmieni! :))) Danie z kaszą nie musi być nudne i niesmaczne! Będzie pysznie, zdrowo i kolorowo! 🙂 Zapraszam! 🙂

Sycąca kasza to świetny pomysł na obiad jak jesteśmy na diecie, nie będziemy odczuwać głodu na długo… A smak podbije nasze kubki smakowe i nie będziemy się czuły jak na diecie 🙂 Bo właśnie oto chodzi, aby odchudzanie było przyjemne, a żeby było przyjemne musi być smaczne! 🙂 Precz z jałowymi potrawami do których zjedzenia trzeba się zmuszać! :)))

Dietetyczne kaszotto pomidorowe

Dzisiejsza propozycja praktycznie robi się sama, nie trzeba za dużo kroić (na szczęście! :))) od czasu do czasu  tylko pomieszać, cudownie prawda? 🙂 Nie ma mowy o wymówkach typu, nie mam czasu zdrowo gotować! Odrobina chęci, trochę pomysłu i można jeść zdrowo bez nakładu czasu i energii :)))

Dietetyczne kaszotto pomidorowe

Składniki na 3 porcje

  • szklanka kaszy pęczak
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki czerwone wina wytrawnego lub pół wytrawnego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (zrobiłam według tego przepisu)
  • 1 czerwona cebulka
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 żabki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 puszka pomidorów
  • świeża bazylia
  • świeże oregano
  • 1/2 opakowania serka philadelphia
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki pestek dyni

Dietetyczne kaszotto pomidorowe

Sposób przygotowania

  1. Cebulkę obieramy i drobno kroimy.
  2. Rozgrzewamy olej w rondelku, dodajemy cebulkę i smażymy mieszając aż się zeszkli.
  3. Wsypujemy kaszę pęczak i smażymy 3-4 minuty mieszając.
  4. Dodajemy zgnieciony czosnek i kilka gałązek tymianku, mieszamy.
  5. Zalewamy winem i mieszamy, aż wino odparuje (około 3-4 minut)
  6. Następnie zalewamy kaszę bulionem warzywnym, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień i dusimy około 10 minut.
  7. W między czasie zajmujemy się pomidorowym sosem 🙂
  8. Na rozgrzaną patelnie wylewamy pomidory z puszki, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, zmniejszamy ogień i podsmażamy około 4 minut co jakiś czas mieszając.
  9. Pomidory przenosimy do blendera, dodajemy kilka bazylii, oregano i kilka listków tymianków (w zależności jak lubicie aromatyczne potrawy :))) miksujemy na gładką masę, próbujemy i dokładamy ziół w razie potrzeby 🙂
  10. Jeśli nasza kasza pochłonęła już sporą ilość bulionu, zalewamy ją kremem pomidorowym, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.
  11. Dusimy kilka minut, aż kasza pochłonie nasz krem, od czasu do czasu mieszając.
  12. Dodajemy serek philadelphia dokładnie mieszamy.
  13. Wykładamy na talerz posypujemy startym parmezanem i podprażonymi pestkami dyni 🙂
  14. PróbuJEMY :)))

Dietetyczne kaszotto pomidoroweSmacznego! :)))

Wartości odżywcze dla 1 porcji :)))

A jaki jest Wasz ulubiony pomysł na kaszę? :)))

Zakręcona dietetyczka z holistycznym i optymistycznym podejściem do świata
Posts published: 130

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyrights © 2015-2016 SUZETTE. All Rights Reserved.

Facebook