Dietetyczna szarlotka, czyli idealny deser na diecie

Czas na kolejny przepyszny, prosty i przede wszystkim bez wyrzutów sumienia deser!

Tym razem czas na szarlotkę! W wersji fit!

Pachnąca, szybko znikająca i idealna na po południową przyjemność do kawy.

Idealna dla wszystkich osób, które są na diecie!

Bez obaw, że pójdzie w boczki……jeden kawałek to tylko 300 kcal!

Banalnie prosta w wykonaniu, to był mój pierwszy raz jeśli chodzi o szarlotkę i wyszło bosko! :)))

Podobno „jesteśmy tym, co jemy..”

Więc po dzisiejszym przepisie będziemy apetyczne, odchudzone i fit ;)))

Dieta wcale nie musi być niesmaczna, bez smaku i bez słodkości! :)))

Przede wszystkim powinna smakować, wtedy jest łatwa w przestrzeganiu, skuteczna i satysfakcjonująca! :)))

 

Składniki

Na mus jabłkowy:

około 1,3 kilograma jabłek

sok z 1,5 cytryny

2 -3 łyżeczki cynamonu

2 łyżki ksylitolu

Na ciasto:

10 łyżek płatków owsianych lub mąki owsianej (100 g)

5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej (100 g)

5 łyżek ksylitolu (80 g)

30 g masła 82%

jajko

2 łyżki jogurtu (50 g)

łyżeczka proszku do pieczenia

Na kruszonkę

40 g masła 82 %

łyżka mąki kokosowej (20 g)

3 łyżki płatków owsianych (30 g)

4 łyżki ksylitolu (60 g)

Przygotowanie

Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do garnka i dusimy przez około 20 minut, mieszając co jakiś czas

W zależności od rodzaju i smaku jabłek dodajemy sok z wyciśniętych cytryn oraz słodzimy ksylitolem

Dodajemy cynamon, według uznania

Jeśli mus jest wodnisty, redukujemy go

Płatki owsiane mielimy za pomocą blendera i mieszamy z resztą składników na ciasto wyrabiając kulę.

Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę

Do kruszonki również mielimy płatki owsiane, dodajemy mąkę kokosową, masło, ksylitol i łączymy

Połączoną kruszonkę kruszymy, przesypujemy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni na termoobieg

Formę do pieczenia smarujemy masłem (chyba, że mamy silikonową formę to beztłuszczowo),

wyciągamy ciasto z lodówki i równomiernie ugniatamy na formie

Na ciasto nakładamy mus i posypujemy kruszonką

Pieczemy przez około 45 minut, do zarumienia ciasta

Po upieczeniu można zostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku

Uwaga! Ciasto szybko znika !

Należy chronić przed łasuchami 🙂

Smacznego! :)))

 

Wartość odżywcza 1 kawałka (dzieląc ciasto na 6 sporych kawałków 🙂

wartość energetyczna 395 kcal

węglowodany 78,9 g

białko 6,3 g

tłuszcz 13,4 g

błonnik 7,8 g

Wartość odżywcza 1 kawałka (dzieląc ciasto na 8 kawałków 🙂

wartość energetyczna 304 kcal

węglowodany 59,9 g

białko 4,7 g

tłuszcz 10,5 g

błonnik 5,6 g

Koniecznie napiszcie jak Wam smakowało! 🙂

 

 

Zakręcona dietetyczka z holistycznym i optymistycznym podejściem do świata
Posts published: 128

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O mnie
Dietetycznie Zakręcona
Dietetyk do zadań specjalnych, z optymistycznym podejściem do życia, zarażam swoją pasją do zdrowego stylu życia! :))) Pokażę Wam, że dieta wcale nie musi być nudna, niesmaczna i trudna! A na pewno musi być pyszna, skuteczna i zdrowa!
Szukajka
Copyrights © 2015-2016 SUZETTE. All Rights Reserved.

Facebook