Czekoladowe muffiny z czerwonej fasoli, czyli mocno czekoladowy deser

Jeśli masz ochotę na coś czekoladowego, pysznego i słodziutkiego, to ten przepis jest dla Ciebie! Do tego szybki, prosty i co najważniejsze zdrowy! Bez obaw o sylwetkę, bez wyrzutów sumienia! 🙂

Ostatnio chodziło za mną coś czekoladowego…

I dłużej myślałam, co by zrobić pysznego niż samo przygotowanie tych babeczek!

Robi się je szybciej niż piekarnik się nagrzewa 😀

Także przepis idealny dla wszystkich, którzy nie lubią siedzieć w kuchni godzinami albo po prostu nie mają na to czasu! :)))

Bo zdrowe odżywianie to wcale nie godziny w kuchni! :))))

Babeczki są z …. czerwonej fasoli, ale bez obaw nie wyczujecie jej smaku! 🙂 Za to fasola sprawi, że będą mokre, wilgotne i zdrowe! 🙂

Nawet mój facet, który smaku fasoli nie znosi i ma radar na nią, tutaj jej nie wyczuł i zajadał się nimi!

Czerwona fasola jak wszystkie strączki według mnie są super foodsem i jak najczęściej powinniśmy je dodawać do naszej diety, nie musimy szukać w egzotycznych produktach, przepłacać, skoro nasze polskie produkty są takimi świetnymi źródłami witamin, minerałów i mają takie fantastyczne właściwości!

Dzisiejszy bohater jest świetnym źródłem witamin z grupy B, szczególności witaminy B1, która odpowiada za prawidłowego funkcjonowanie układu nerwowego, do tego lecytyny, która wzmacnia układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentracje. Dzięki sporej zawartości białka pełnowartościowego (świetny odpowiednik mięsa dla wegetarian i wegan! ) i błonnika daje duże uczucie sytości, dzięki czemu … zjemy mniej! 🙂

Dlatego warzywa strączkowe poleca się w dietach odchudzających, bo sycą na długo! 🙂 Fasola obfituje również w fosfor, potas, żelazo, magnez, wapń, cynk, selen oraz w przeciwutleniacze- flawonoidy, które zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe oraz sercowo-naczyniowe!

Do tego dorzucimy kakao i gorzką czekoladę, które obfitują w magnez, flawonoidy, cynk ! Poprawiają nastrój poprzez wzrost poziomów neuroprzekaźników jak serotonina i potęgują odczuwanie przyjemności… i przeciwdziałają depresji! :)))

Posłodzimy bananem, żeby jeszcze dodać sobie witamin, minerałów, błonnika oraz ksylitolem, który fantastycznie wpływa na mikroflorę naszych jelit, m właściwości przeciwpróchnicze oraz zwiększa mineralizację kości!

Brzmi super zdrowo, prawda?

I do tego jest pysznie!

Babeczki są niezwykle sycące, słodziutkie, więc nie damy rady zjeść ich za dużo!

Dlatego są idealnym rozwiązaniem dla wszystkich osób odchudzających się, który marzy się zjedzenia czegoś słodkiego 🙂 Do tego bez wyrzutów sumienia!

Świetnie sprawdzą się do kawy, idealnie do wzięcia ze sobą do pracy czy na podwieczorek! 🙂

Na pewno pozytywnie zaskoczysz swoich gości takim wypiekiem! :))))

Idzie weekend korzystajcie na zdrowie! :)))

Składniki na około 10 muffinek

puszka czerwonej fasoli

2 jajka

5 łyżek ksylitolu (można dodać więcej o 1-2 łyżki :)))

bardzo dojrzały banan

4-5 łyżki kakao lub 3 łyżki kakao i 2 łyżki karobu

łyżeczka proszku do pieczenia

50 g gorzkiej czekolady min. 70% zawartości kakao

2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

Przygotowanie

Fasolę dokładnie przepłucz, aż przestanie się pienić. Zalej zimną wodą i zostaw na noc lub kilka godzin, po czym ponownie przepłucz. Wszystkie składniki za wyjątkiem czekolady zmiksuj na gładką masę, czekoladę pokrój w kostkę dorzuć do masy.

Tak powstałą masę przelej do foremek (użyłam silikonowych).

W tym momencie najlepiej spróbuj masy, powinna być na prawdę mega słodka, jeśli nie jest dosłódź ksylitolem, bo po upieczeniu babeczki będą troszkę mniej słodkie 🙂

Piekarnik nastaw na 180 stopni, babeczki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz na termoobiegu przez około 25 minut.

Do suchego patyczka, oczywiście u mnie obyło się bez patyczka, po 25 minutach wyłączyłam piekarnik lekko go uchyliłam i zostawiłam do wystygnięcia babeczek (i wcale nie zjedliśmy 2 gorących babeczek od razu! ;))))

Mega szybko, prawda? :)))

Smacznego! :)))

 

Wartość odżywcza 1 babeczki

wartość energetyczna 128 kcal

węglowodany 17,6 g

białko 4,3 g

tłuszcz 5,9 g

błonnik 1,8 g

 

Koniecznie napiszcie jak Wam smakowało!

Zakręcona dietetyczka z holistycznym i optymistycznym podejściem do świata
Posts published: 128

2 comments

  1. Kasia napisał(a):

    Omniomniomniom….moje łasuchy małe to pokochają!! teraz czekam na patent z awokado:d

  2. Dietetycznie Zakręcona Dietetycznie Zakręcona napisał(a):

    A próbowałaś kremu czekoladowego z awokado? 😀 To jest czekoladowa poezja, musze zrobić i wrzucić przepis, bo ostatni nie uchował się do wyciagnięcia aparatu 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O mnie
Dietetycznie Zakręcona
Dietetyk do zadań specjalnych, z optymistycznym podejściem do życia, zarażam swoją pasją do zdrowego stylu życia! :))) Pokażę Wam, że dieta wcale nie musi być nudna, niesmaczna i trudna! A na pewno musi być pyszna, skuteczna i zdrowa!
Szukajka
Copyrights © 2015-2016 SUZETTE. All Rights Reserved.

Facebook