Czas na wege, czyli wegetariańskie burgery :)

wegetariańskie burgery

Jeśli uwielbiacie burgery, kuchnię wegetariańską i jak ja nie boicie się eksperymentów w kuchni  to dzisiejszy przepis jest dla Was ! 🙂  Potrzebujecie tylko 20 minut i szczyptę dobrego humoru 🙂 Zapraszam ! :))))

Wege burgery świetnie sprawdzą się jak nie macie za dużo czasu ani ochoty na siedzenie w kuchni i chcecie postawić na prostotę, ale na coś nie banalnego 🙂 Warto raz w tygodniu zrezygnować z mięsa na rzecz warzyw strączkowych, które są bogate w błonnik i związki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo oraz witaminy A, B1,B2, PP i ten przepis sprawdza się tutaj idealnie :))))

W czasach licealnych byłam wegetarianką i mam wielki sentyment do tej kuchni, obstawiam, że gdybym wtedy miała taką wiedzę odnośnie żywienia jak i  gotowania wege jak teraz nie zrezygnowałabym z wegetarianizmu… Z drugiej strony teraz wiedzę mam, ale odkąd spróbowałam burgerów ze 100% wołowiny nie wyobrażam sobie bez nich świata 😉

I tak oto wpadłam na pomysł, aby spróbować zrobić wege burgery 🙂

Muszę się do czegoś przyznać…Miały być wegańskie… 

Ale po godzinie eksperymentowania w kuchni  i  próby uformowania kotleta, który nie będzie rozlatywał się na patelni, doszłam do wniosku, że bez dodatku jajka się niestety nie da …

i tak oto powstał wegetariański, nierozlatujący się

pyszny

i szybki* 😀

*No, o ile od razu się założy, że mogą być wegetariańskie to idzie to jak z płatka 😉


wegetariańskie burgerySkładniki na około 12 kotletów

puszka czerwonej fasoli

puszka bobu

10 łyżek kaszy kuskus

2 cebule

1-2 ząbki czosnku

1 jajko

olej rzepakowy

2 pomidory

2 szczypty oregano

odrobina chilli

sół

kilka liści sałaty

Sposób przygotowania

1,5 cebuli kroimy i szklimy na patelni z pokrojonym ząbkiem czosnku

Fasolę i bób odsączamy z wody i miksujemy na gładką masę ze szczyptą soli, oregano i chilli

Gdy cebula się zeszkli dodajemy ją do naszej masy

Kaszę kuskus zalewamy odrobiną wody- tak, aby była nasączona, ale nie pływała w wodzie (około 10-12 łyżek wrzątku) i odrobinę solimy

Dodajemy ją i miksujemy wszystko na gładką masę, następnie dodajemy jajko i znowu miksujemy

Następnie formułujemy kotlety i smażymy je na odrobinie oleju ewentualnie na patelni grillowej

Gdy kotlety będą gotowe czas na naszą kulinarną fantazje 🙂

Bułki kroimy i dodajemy nasze ulubione składniki, dodałam pomidora, świeżą cebulę i sałatę 🙂

Świetnie sprawdzi się też sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego, ząbku czosnku, oregano i szczypty soli i pieprzu 🙂

wegetariańskie burgery

Smacznego! :)))

Wartości odżywcze dla 1 burgera z dodatkami 🙂

Zakręcona dietetyczka z holistycznym i optymistycznym podejściem do świata
Posts published: 128

3 comments

  1. FitOlaRun napisał(a):

    Wyglądają pysznie i na pewno tak smakują! Musze kiedyś spróbować…

  2. FitOlaRun napisał(a):

    Wygląda pysznie! I na pewno tak smakuje! Sama będę musiała kiedyś to wypróbować!

  3. Dietetycznie Zakręcona UrodowaFitManiaczka napisał(a):

    Koniecznie spróbuj i zdaj relacje :))))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O mnie
Dietetycznie Zakręcona
Dietetyk do zadań specjalnych, z optymistycznym podejściem do życia, zarażam swoją pasją do zdrowego stylu życia! :))) Pokażę Wam, że dieta wcale nie musi być nudna, niesmaczna i trudna! A na pewno musi być pyszna, skuteczna i zdrowa!
Szukajka
Copyrights © 2015-2016 SUZETTE. All Rights Reserved.

Facebook