Chipsy z jarmużu, czyli idealnie zdrowa przekąska

Zdrowe chipsy? I do tego pyszne i chrupiące? Czy to w ogóle możliwe?! Oczywiście, że tak 🙂

Jak raz je odkryjecie, obiecuję, że nigdy nie sięgniecie po sklepowe odpowiedniki 🙂

Boicie się stanie pół dnia w kuchni?

Nic bardziej mylnego!

Wystarczy 10 minut i gotowe 🙂

Od teraz wieczory filmowe czy meczowe nie będą Wam straszne na diecie!:)

Zaraz zabieram się za robienie swojej porcji na dzisiejszy mecz! :)))

Można chrupać do woli i dbać o figurę! 🙂

Bez wyrzutów sumienia!:)))

Chipsy z jarmużu

Jarmuż jest świetnym superfoodsem! 

Jak generalnie nie przepadam za takim określeniem, to ten produkt zasługuje na swoje miano! :))))

 

Jest kopalnią minerałów-potasu, żelaza, wapnia i witamin-A, E, C, K,  B1, chlorofilu, flawonoidów, karatenoidów, błonnika  oraz źródłem indolo-3-karbinolu i sulforafanu, które mają udokumentowane działanie przeciwnowotworowe. 

Te substancje pobudzają procesy naprawcze DNA i chronią przed czynnikami uszkadzającymi nasze komórki, przez co przypisuje mu oraz są silnymi przeciwutleniaczem.

Ze względu na prawdziwą bombę odżywczą powinniśmy stosować jarmuż jak najczęściej! Do koktajli czy smoothie, w postaci surowej lub liiofilozowanej, gdzie „ukryjemy” smak czy w postaci właśnie upieczonych chipsów czy dodatku do sałatki! :)))

Jako chipsy jarmuż mogłabym jeść kilogramami! :))))

Kluczem do idealnej chrupkości chipsów jest ich porządne wysuszenie…

Nie mogą być ani troszkę mokre, bo zamiast nam się przypiec do się ugotują…

Dlatego muszą być suchutkie i są idealne! :)))

Chipsy z jarmużu

Składniki

paczka jarmużu 🙂

1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

mieszanka ulubionych przypraw

odrobina soli

Użyłam następującej mieszanki:

0,5 łyżeczki papryki słodkiej

szczypta oregano

szczypta ostrej papryki

mały ząbek czosnku

odrobina soli i pieprzu

 

Sposób przygotowania

Zaczynamy od umycia jarmużu, następnie pozbywamy się grubszych łodyg i dzielimy listki na podobną wielkość.

Wrzucamy je do miski.

Do szklanki czy innego naczynia wymieszajcie łyżkę oleju i ulubione przyprawy i świeżo pokrojony lub wyciśnięty czosnek.

Tak przygotowaną mieszankę dodajcie do wcześniej przygotowanych listków i wymieszajcie bardzo dokładnie tak, aby każdy listek był przyprawiony 🙂

Nastawcie piekarnik na termoobieg i na temperaturę 170 stopni.

Gdy piekarnik się ogrzeje piekę chipsy5-6 minut aż będą idealnie chrupkie 🙂

Uwaga! Podczas pieczenia lepiej być w okolicach piekarnika, żeby nic nam się nie spaliło, bo jarmuż bardzo szybko wysycha i szkoda, żeby się takie pyszności spaliły 🙂 

Chipsy z jarmużu

Smacznego! :)))

Wartości odżywcze: (ze 100 g jarmużu)

Dajcie koniecznie znać jak Wam smakowały jarmużowe chipsy! 🙂 

podpis

Jeśli jesteście zainteresowani, abym stworzyła Wam indywidualnie opracowany jadłospis pod Wasze smaki ,

jednostki chorobowe i styl życia to kliknijcie obrazem i skontaktujcie się ze mną! 🙂

Zrób ten pierwszy krok w kierunku wymarzonej sylwetki! 🙂 

Działam mobilnie na terenie Śląska i Krakowa, stacjonarnie przyjmuję w Tychach i Katowicach

serdecznie zapraszam! 🙂

 

Zakręcona dietetyczka z holistycznym i optymistycznym podejściem do świata
Posts published: 141

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O mnie
Dietetycznie Zakręcona
Dietetyk do zadań specjalnych, z optymistycznym podejściem do życia, zarażam swoją pasją do zdrowego stylu życia! :))) Pokażę Wam, że dieta wcale nie musi być nudna, niesmaczna i trudna! A na pewno musi być pyszna, skuteczna i zdrowa!
Szukajka
Copyrights © 2015-2016 SUZETTE. All Rights Reserved.

Facebook